RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)

Venstre-velgere sier ja til EU

Et flertall av velgerne til Venstre sier ja til Norsk EU-medlemskap. Og nå er også sjefen selv på glid. Lars Sponheim åpner i dag for at Venstre kan snu og bli et ja-parti.

Lars Sponheim er fremdeles nei-mann, men slett ikke like stek i troen som han var i 1994, da han anbefalte velgerne å stemme nei.

I helgen samler han troppene til landsmøte på Hamar, og EU-saken som har vært vanskelig for Venstre før, er igjen i ferd med å seile opp.

Nye realiteter
Venstre-lederen ville stemt «nei» ved en folkeavstemning i dag, men er likevel ikke fremmed for at han kan komme til å skifte mening.

- Jeg er liberal nok til å prøve mine nei-argumenter mot de nye realitetene som velter inn over oss, sier Sponheim til TV 2.

Ja fra velgerne
Om han blir ja-mann, blir Lars Sponheim mer i takt med flertallet av Venstres velgere. For hele 47 prosent av Venstre-velgerne sier ja, mens 38,5 prosent av dem sier nei til norsk EU-medlemskap. Det viser et snitt av TV 2s EU-barometre som er tatt opp siden i fjor sommer.

- Jeg tror det er grunnlag å si at her kanskje et ja-flertall i velgergrunnlaget vårt, mens Venstrefolk og tillitsvalgte nok er et nei-flertall fortsatt, sier Sponheim.

Ser østover
Det er blant annet utvidelsen av EU østover som får Sponheim til å sette Venstres EU-dør på gløtt, men hvor stor et sansynligheten for at han åpner den helt om et år?

- Jeg tror det er klart mindre enn 50 prosent, men jeg tror det er en reell mulighet, og kanskje det eneste nei-partiet som lever så nær det spenningspunktet som det norske folk står opp i at det kan snu rundt i EU-spørsmålet. Dermed utelukker ikke Sponheim at Venstre kan bli et ja-parti.

- Min vurdering er at Venstre er det eneste partiet hvor det er en reell mulighet for at vi ved landsmøtet i 2005 gir våre velgere et annet råd enn det vi gjorde ved forrige runde, sier Sponehim.

- Bondevik kan snu folket
Dersom han snur i synet på norsk EU-medlemskap, tror Sponheim kanskje at han også kan få statsminister Kjell Magne Bondevik på glid.

- Han representerer et parti som ikke kommer til å snu, men han sjøl jobber med det, men det er mange som humoristisk sier at Bondevik kan snu folket, men ikke sitt eget parti, sier Sponheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere