RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstres valgkomité mot avgjørelse

I løpet av neste uke vil Venstres valgkomité avgjøre om Lars Sponheim eller Olaf Thommessen får komiteen bak seg i kampen om ledervervet i Venstre.

- Vi er fullt klar over at det er høyt press, samtidig som vi må bevilge oss nødvendig tid. Men nå skal vi ha et møte neste uke og jeg har et siktemål om å bli ferdig før helga, sier valgkomiteens leder Markus Sørensen til NTB.

Dato og klokkeslett er ikke endelig spikret, men møtet skjer i Oslo.

-Nå har vi tatt de direkte og indirekte sonderingene vi trenger. Vi er modne for å komme med vår innstilling, sier Sørensen.

Floker

Partileder Lars Sponheim gjorde det fredag klart at han ønsker gjenvalg som leder på landsmøtet i mars, mens Olaf Thommessen ikke ville si noe offentlig om han selv ønsker å stille til valg som partileder.

Et overveldende flertall av fylkeslederne i partiet har signalisert at de vil bytte Sponheim med Thommessen, men etter Sponheims beslutning er flere nå innstilt på å støtte ham og heller bygge Thommessen opp som kronprins de neste to årene, viser en ringerunde TV 2 foretok fredag kveld.

Et avgjørende argumentet for å beholde Sponheim er knyttet til hans solide posisjon i regjeringen, hvor statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) gjerne vil ha Sponheim med i kraft av å være Venstre-leder.

-Lars og vi snakket selvfølgelig om de flokene en slik kabal legger på et parti som er i regjering, når statsministeren har den holdningen han har. Men vi har vært fullt klar over hvilke konsekvenser dette vil få hele tiden. Det var et tema på møtet, men ikke noe hovedtema, sier Sørensen til NTB.

Avviser kritikk

Ifølge lekkasjer i mediene har valgkomiteen til nå forsøkt å få Sponheim til å tre til side for Thommesen, men det er usikkert om de ønsker å legge opp til en eventuell kampvotering på landsmøtet. Sørensen er klar på at de i størst mulig grad vil forsøke å unngå splid i partiet.

-Det er enhver valgkomités største ønske og er det vi har fremst i pannebrasken, sier han.

Han har liten forståelse for kritikken som er blitt reist om at komiteen bevisst har forsøkt å bygge om Thommessen som lederkandidat med lekkasjer til mediene.

-Å påstå at det er lekkasjer i valgkomiteen er en risikosport. Om man tenker grundig over spørsmålet om hvem som kan være kilden til en slik lekkasje, kan man komme fram til en annen konklusjon, sier Sørensen og påpeker at valgkomiteen har delt sine vurderinger med andre som ledd i sonderingsprosessen.

-Men om lekkasjene kommer fra valgkomiteen eller fra folk vi har sondert med akter jeg ikke å forfølge, sier han.

Avventende

Blant partiets fylkesledere er stemningen avventende etter Sponheims selvsikre erklæring fredag.

-Det er for tidlig å trekke noen som helst konklusjoner. Nå får vi vente og se hva valgkomiteen kommer opp med, sier fylkesleder i Møre og Romsdal, Ove Paulsen. Han er blant dem som klarest har gitt Sponheim beskjed om å trekke seg.

-Jeg har vel sammen med de fleste fylkeslederne uttrykt et ønske om et lederskifte, men vi gjorde det samtidig klart at vi ønsket å se hvilken kabal valgkomiteen kom opp med, sier han til Sunnmørsposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere