*Nettavisen* Nyheter.

Venter flere sex-anmeldelser

Voldtektsanmeldt KrF-politiker Foto: Knut Fjeldstad (Scanpix)

At det kommer flere sex-anmeldelser i KrF overrasker ikke daglig leder Elisabeth Torp i Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep

14.08.03 14:27

– Det er ikke uventet at det er kommet flere sex-anmeldelser etter den første anmeldelsen i KrF. Det betyr veldig mye for andre i samme situasjon at én har tatt på seg den påkjenningen det er å fortelle om det vonde som har skjedd, sier daglig leder Elisabeth Torp i Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep til TV 2 Nettavisen.

Nettopp frykten for å ikke bli trodd er ifølge Torp den største årsaken til at kvinner som har opplevd seksuelle overgrep ikke våger å fortelle om overgrepet.

– En stor påkjenning
– De siste ukene har en gjennom media opplevd opplevd at hun som valgte å anmelde er blitt tatt på alvor, blitt trodd og fått støtte. Vår erfaring er at slik støtte gir andre kvinner mot til å stå fram med seksuelle overgrep, sier Torp.

Hun minner om at det å anmelde et overgrep er og blir en stor påkjenning.

– Fremdeles blir alt for mange anmeldelser henlagt, sier hun.

Honnør til Valgerd
Torp mener at også KrF-leder Valgerd Svarstad Hauglands håndtering av Medhaug-saken har hatt mye å si for kvinnene.

– Det har hatt betydning at kvinnene har sett at KrF har en partiledelse som har turt å ta saken på alvor uten å plassere skyld.

Samtidig understreker hun at hun mener at det er tilfeldig at det er nettopp KrF-ere som er anmeldt for sex-overgrep de siste ukene.

– Overgrep er ikke mer vanlig i KrF enn andre steder, men det skjer også i KrF og i Rogaland. At det har vært en anmeldelse til i Rogaland nå tror jeg har sammenheng med at mange i fylket tross alt har støttet kvinnen som anmeldte Medhaug, og at en del ikke lenger har tillit til ham som er anmeldt.

Torp hadde ønsket at KrF i større grad benyttet muligheten som partiet nå har til å markere sitt syn på seksuelle overgrep.

– Det som er positivt, er at det blir åpenhet om temaet, og at partiet får mulighet til å si at det ikke aksepterer overgrep. Det handler i bunn og grunn om menneskers rett til at fysiske og psykiske grenser blir respektert .

Økt etterforskning
Også forsker Reid J. Stene i Statistisk sentralbyrå mener at omtale i media av seksuelle overgrep har en klar dominoeffekt når det gjelder nye anmeldelser og avdekking av mørketall. Media begynte ikke å ta opp problemet før på slutten av 80-tallet.

– Det er relativt stor enighet blant forskerne at medias søkelys på seksuelle overgrep på slutten av 80-tallet førte til flere anmeldelser og politietterforskning. Den økte offentligheten da førte til at denne typen overgrep i mindre grad ble et privat anliggende, sier Stene til TV 2 Nettavisen.

I løpet av 1980-tallet ble antallet etterforskede seksuell omgang med barn under 14 år nesten firedoblet, og antall etterforskede voldtektsanmeldelser nesten tredoblet. I løpet av 1990-tallet har antallet anmeldte voldtekter økt ytterligere, med hele 70 prosent.

Mange sexanklager
I juni ble det kjent at fylkesvaraordfører Jan Birger Medhaug er anmeldt for en voldtekt som skal ha skjedd for ti år siden. Sist uke fortalte anmelderens bistandsadvokat at en annen kvinne hadde kontaktet henne med anklager om at Medhaug skal ha begått et seksuelt overgrep for 25 år siden.

I går ble det videre klart at en annen sentral KrF-leder i fylket, Helge Kindervåg (46), er anmeldt for seksuell handlinger mot en annen parts vilje. Kindervåg har innrømmet en «episode» med kvinnen i begynnelsen av 20-årene som har anmeldt ham, og han har trukket seg fra alle verv i partiet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.