RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter ingen renteendring

De fleste tror rentebunnen nå er nådd, men venter heller ingen renteøkning med det første. Trolig vil sentralbanken fortsatt holde døra på gløtt for nye kutt.

- I første rekke er det en sterkere krone som kan bidra til et nytt rentekutt, men vi tviler ganske sterkt på at det kommer nå, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til NTB.

Onsdag er det nytt rentemøte i Norges Bank. Renta er nede i rekordlave 1,75 prosent, og helt fram til over påske var det store deler av markedet som ventet at det ville komme nye kutt.

Men pristallene som ble kjent sist tirsdag, fikk de fleste til å snu i det synet. Prisene stiger mer enn ventet.

- Pristallene sist tirsdag var nok til at vi endret synet til nå å tro at rentebunnen er nådd, bekrefter Aamdal.

Krona usikker
DnB NOR er ikke alene i det synet. Av sju sjeføkonomer Aftenposten snakket med sist torsdag, tror seks at renta ikke kommer lenger ned.

Det som imidlertid skaper noe usikkerhet er kronekursen. Siden forrige rentemøte har den befunnet seg på en stigende kurve.

- Det sterke pristallet og tendenser til bedringer internasjonalt bør imidlertid være nok til at Norges Bank avventer et rentekutt på dette møtet for å se an utviklingen videre, sier Aamdal.

Opp igjen
Det er imidlertid enighet om at dagens rentenivå er ekstraordinært lavt, og at renta etter hvert vil bli satt opp igjen. Men hvor raskt dette kommer til å skje er ikke økonomene samstemte i.

I markedet kan man ut fra de fremtidige renteavtalene nå lese at det er priset inn en renteøkning på ett prosentpoeng ett år fram i tid. Det er forventet at den første økningen, på 0,25 prosentpoeng, vil komme i september.

- Vi tror ikke det kommer noen økning de nærmeste seks månedene. Men det er mulig det kan komme en heving i forbindelse med inflasjonsrapporten i slutten av oktober, mener Aamdal.

Han sier den viktigste faktoren som bremser en renteheving er at man ser for seg uendrede renter i euroområdet en god stund framover, men renta er da allerede på vei opp i USA.

- Renta skal noe oppover, men vi ser for oss at en ganske moderat inflasjonsutvikling bidrar til at vi skal ha relativt lave renter i en lang periode. Behovet for å heve veldig raskt er ikke til stede, sier Aamdal.

I DnB NOR er anslaget at renta vil være 0,75 prosentpoeng høyere om ett år enn den er i dag. Nordea er mest optimistisk på de gjeldstyngedes vegne og tror renta kun vil være 0,25 prosentpoeng høyere om ett år. Rundspørringen Aftenposten gjennomførte viser at lengst ut på den andre siden av skalaen er First Securities. De venter en dobling av renta i løpet av det kommende året.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere