*Nettavisen* Nyheter.

Venter mindre julesvinn i år

Handelsnæringen tror tyveri i julehandelen blir et mindre problem i år enn tidligere tider. Samlet vil likevel svinn i handelen bli 506 millioner kroner gjennom julemåneden.

506 millioner kroner er en liten nedgang fra ifjor, til tross for at det forventes en økning i den samlede desemberomsetningen.

– Økt fokus på sikkerhet og forebyggende tiltak gjør at vi nå tror på en liten nedgang i det såkalte julesvinnet, sier sikkerhetskoordinator Thor Martin Bjerke i HSH.

I desember anslår Bjerke at butikktyverier og nasking vil stå for 233 millioner kroner og at utro ansatte vil stå for 162 millioner kroner av det totale svinnet. Det resterende svinnet skyldes administrative feil, skader og svinn forårsaket av leverandører.

- Det er et varsko at tyverier foretatt av egne ansatte viser en økning, sier Bjerke, som påpeker viktigheten av opplæring, gode rutiner og effektive kontrolltiltak for å få bukt med svinnet.

I år som i fjor forventes det at Oslo har det største ”julesvinnet”.

- Anslagsvis stjeles det for mest i Oslo og totalt anslår vi det totale svinnet til havne på rundt 70 millioner kroner. Av dette vil butikktyverier stå for 32 millioner kroner. Det betyr at det skjer butikktyverier for godt over 1 million kroner hver handledag i desember, sier Bjerke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.