*Nettavisen* Nyheter.

Venter ny bølge med svineinfluensa

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)

Folkehelseinstituttet er forberedt på en ny bølge med svineinfluensa senere i vinter eller på nyåret.

24.11.09 13:28

680.000 personer kan ha blitt syke av det nye influensaviruset i Norge til nå. Forekomsten av influensalignende sykdom og antall laboratoriebekreftede tilfeller sank noe fra uke 45 til uke 46. Onsdag kommer tallene for uke 47. Helsemyndighetene tør ikke si med sikkerhet om vi foreløpig har nådd toppen, men regner med at smitten vil komme i bølger.

Vaksinering kan stoppe tredje bølge
- Slike pandemiske hendelser kommer gjerne i flere bølger. Vi hadde en liten bølge i sommer knytta til reisevirksomhet, så var det stille før vi fikk en bratt stigning med bølge nummer to. Vi kan regne med at det kommer en ny bølge senere i vinter eller på nyåret, men om det skjer, avhenger av flere ting, blant annet hvor mange som blir syke og immune i den bølgen vi nå er inne i og hvor mange som vaksinerer seg. Hvis så mange som 50 til 70 prosent av befolkningen vaksinerer seg, er det ikke sikkert vi får en bølge nummer tre, sier overlege Karin Rønning ved avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen mandag.

Anbefaler vaksine og Tamiflu
Folkehelseinstituttet fortsetter å anbefale vaksinering til hele befolkningen og antiviralia i form av Tamiflu til de som blir rammet, særlig i risikogruppene. Samtidig jobber de med å finne ut mer om viruset som så langt har krevd 23 menneskeliv her i landet.

Hissig variant i Norge og Ukraina
Fredag ble det kjent at de norske virusforskerne har klart å identifisere en mutert variant av svineinfluensaviruset i kroppen til to av de første som døde og i ett tilfelle hos en pasient som ble alvorlig syk. Denne spesielle varianten av viruset er også påvist i noen andre land, blant annet i Ukraina, der svineinfluensapandemien har rammet hardt.

Har ikke smittet mellom mennesker
Denne mutasjonen, som har fått navnet D222G, har likevel ikke smittet mellom mennesker, så langt forskerne vet. Virus formerer seg ved replikasjon, de lager nøyaktige kopier av seg selv hele tiden og en liten andel vil naturlig mutere. Dermed kan de samme mutasjonene oppstå i kroppen til flere pasienter uavhengig av hverandre. 70 norske svineinfluensapasienter er undersøkt, uten at man har funnet flere virusvarianter av denne typen.

- Trenger dypere ned i lungene
Overlege Karin Rønning sier til Nettavisen at svineinfluensaviruset i utgangspunktet har en evne til å trenge dypere ned i luftveiene enn det som gjelder for vanlig sesonginfluensa. Den muterte varianten er ekstra hissig i så måte.

- Denne ser ut til å ha en ekstra sterk evne til å knytte seg til celler dypere ned i lungene. Det viruset gjør er å knytte seg til en celle, så går den inn og okkuperer cellekjernen og lager tusentalls viruskopier. Disse viruskopiene sprer seg, og sånn holder de på helt til kroppen har opparbeidet nok immunitet eller - hvis for mye vev er ødelagt - pasienten blir alvorlig syk eller dør, forklarer Rønning. Nedsatt immunitet er som oftest forklaringen på at noen blir alvorlig syke og i noen tilfeller dør etter å ha blitt rammet av svineinfluensa.

Antibiotika virker ikke
Antibiotika hjelper dessverre ikke på det som vi kaller en primær viruslungebetennelse, men det er viktig at pasienten får Tamiflu tidsnok. På fredag opplyste Folkehelseinstituttet at de som så langt er døde etter å ha fått sykdommen, enten ikke har fått Tamiflu eller trolig ikke har fått det i tide.

- Tamiflu er det eneste virkemiddelet vi har dersom man utvikler alvorlig sykdom med svineinfluensa, sier Rønning.

Det er særlig for risikogruppene eller de som har nærkontakt med risikogruppene at helsemyndighetene anbefaler antiviralia, men det det er også en generell anbefaling om at folk som rammes av svineinfluensa skaffer seg Tamiflu.

Situasjonen i Europa
Det europeiske senteret for smittevernkontroll ECDC meldte fredag i sin rapport om uke 46 at 27 land rapporterer om høy influensaaktivitet over det vanlige nivået. I Italia, Norge og Sverige var smitteaktiviteten veldig høy. I Bulgaria, Danmark, Tyskland, Island, Irland, Litauen, Luxembourg, Polen og Portugal var den høy. I 14 land var det medium smittenivå, mens ett land meldte om lavt nivå.

Flere land, blant dem Belgia, Bulgaria, Island, Irland, Luxembourg, Norge og Storbritannia (Nord-Irland) melder om en fallende tendens i uke 46.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.