RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venter to par tvillinger

(Scanpix)
Sist oppdatert:
En gravid kvinne i Oslo bærer på en verdenssensasjon: Ikke bare går hun svanger med fire barn samtidig - hun venter to par eneggede tvillinger!

–To par eneggede tvillinger har jeg aldri hørt om før, verken i Norge eller utlandet, sier professor og seksjonsoverlege dr.med. Tom Tanbo ved seksjon for barnløshet og assistert befruktning ved Rikshospitalet til NTB.

Ekstremt sjelden
Sannsynligheten for å få naturlige firlinger er en til 68 millioner. Men kvinnen har fått assistert befruktning. Da øker sjansen for flerlingefødsler.

Ifølge Tanbo kan man påvise eneggethet gjennom fostervannsprøve eller ved å se på fosterhinnens tykkelse under ultralydundersøkelse.

Men han kan ikke bekrefte at det faktisk dreier seg om to par eneggede tvillinger eller at kvinnen har fått behandling ved Rikshospitalet.

- Jeg har taushetsplikt, fastslår Tanbo.

Blir innlagt
Det er nettstedet barnimagen.com som kan fortelle den oppsiktsvekkende historien om kvinnen, som er rundt 30 år gammel. Hun er nå om lag 18 uker på vei, og om bare to uker blir hun innlagt på sykehuset for avlastning og "ruging". Det er normalt når man venter firlinger.

- Den gravide har det bra. Hun er kjempepigg og gleder seg, forteller jordmor Siri von Krogh til NTB.

Ifølge kvinnen selv ble det satt inn to befruktede egg våren 2004. Senere viste det seg at begge de innsatte eggene delte seg på naturlig vis. Datteren på to kan dermed bli storesøster til fire.

Legger ut dagbok
Von Krogh er gründeren bak nettstedet som den kommende firlingemoren selv har tatt kontakt med. I ukene framover kan leserne følge kvinnens egne dagboknotater og se ultralydbilder av de fire små.

Terminen er i desember, men kvinnen føder helt sikkert før. Ifølge dr. Tanbo er uke 28 en milepæl.

- Da er lungene så modne at firlingene har gode sjanser for å klare seg, sier han.

Stor risiko

Rikshospitalets kvinneklinikk har tilbudt behandling mot infertilitet i over 20 år og har bidratt til flere tusen barnefødsler. Der har de aldri opplevd firlinger ved prøverørsbefruktning.

- Det er ingen grunn til å være stolt av å lage firlinger på en pasient. Risikoen er stor for komplikasjoner. Et firlingesvangerskap vil alltid ende med for tidlig fødsel, fastslår dr. Tanbo.

Årsaken er rett og slett at det blir for trangt for de mange barna inni livmoren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere