RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: AP/Scanpix)

Ventet én uke med varsling

Sist oppdatert:
Allerede forrige mandag ble det oppdaget at Oslos drikkevann var infisert, men først onsdag ble innbyggerne varslet.

Forrige mandag visste vann- og avløpsetaten i Oslo kommune at deler av drikkevannet var forurenset etter å ha blitt varslet av GE Healthcare.

Bedriften driver en rutinemessig og streng kontroll på vannkvaliteten, og kunne sette spørsmålstegn ved kvaliteten på vannet i forrige uke.

- Vi meddelte da dette til vann- og avløpsetaten, som vi alltid skal gjøre i slike situasjoner. Dette er normale rutiner, men det skjer ikke ofte at vi er nødt til å melde fra, sier kommunikasjonsdirektør Finn Torgerensen i GE Healthcare til Nettavisen.

- Ikke lykkelige toner
Kommunen bestemte seg likevel for å avvente situasjonen og ta flere prøver, til tross for tankene raskt gikk til Bergen, der den samme bakterien rammet 6000 bergensere i fjor høst.

- I Nycoveien ble det påvist Giardia-bakterien, men vi fant ikke noe mer av disse funnene, og trodde vi kunne puste lettet ut. Vi holdt da på å friskmelde vannet i Oslo fullt og helt. Men så kom de siste prøvene, og det var ikke akkurat lykkelige toner, forteller spesialkonsulent Eivind Fjelldal til Nettavisen.

I går ettermiddag gikk altså varselalarmen hos vann- og avløpsetaten i Oslo, etter at de rutinemessige vannprøvene avdekket flere lignende funn i Storo- og Sandakerområdet. Fire nye funn av parasittene Giardia lamblia og Cryptosporidium ble tirsdag kveld avdekket på følgende steder, gjennom de rutinemessige vannprøvene som gjennomføres ukentlig:

  • Grefsenveien (Giardia lamblia)
  • Vitaminveien (Cryptosporidium)
  • Sandakerveien (To funn av Cryptosporidium)

Intensiverer jakten
Vann- og avløpsetaten tar hvert år om lag 3000 rutinemessige vannprøver i Oslo. Det vil si nærmere 60 prøver hver uke, og av disse ble det denne uken funnet de ovennevnte parasittene på Oslos østkant.

- Prøvene ble gjennomført for et par dager siden, og svarene forelå i går, informerer Fjelldal.

Fjelldal intensiverer i likhet med resten av vann- og avløpsetaten jakten på smittekilden. Spesialkonsulenten opplyser at det vil bli tatt en stor mengde med vannprøver på en rekke steder rundt om i hele hovedstaden.

- Dette for å finne ut om det er en spredning av småkrypene, og om de overhodet er i omløp fortsatt. Resultatene vil foreligge sent på dagen torsdag, sier han.

Drikker selv vann
Selv har han vært på jobb siden halv to i natt, og har gang på gang slukket tørsten med vann.

- Jeg drikker vann jeg. Jeg har drukket i bøtter og spann i natt. Jeg er da fortsatt stort sett oppegående, humrer han, og sier med det at smittefaren ikke nødvendigvis er overhengende alvorlig, men at vann- og avløpsetaten heller handler etter føre-var-prinsippet i denne saken.

Tidlig onsdag ba Oslo kommune alle Oslo-beboere - med unntak av dem som bor på Skullerud - om å fosskoke vannet i tre minutter før bruk.

Kokepåbudet gjelder drikkevann, vann til tannpuss og vann til matlaging.

Bor du i det rød området, må du koke vannet ditt:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere