*Nettavisen* Nyheter.

Ventet forgjeves på broren

Den 42 år gamle polakken satt søndag hjemme i Drammen og ventet på at broren skulle komme på besøk. Men han dukket aldri opp.

11.11.08 06:40

Brødrene Kristoffer og Jan Kisyk fra Polen er gjestearbeidere i Norge. Søndag hadde de avtalt og spise middag sammen hjemme hos Kristoffer (42) i Drammen. Men Jan (44) dukket aldri opp. Nå er trebarnsfaren blant de antatt omkomne etter brannen i Stasjonsgata 36 på Gulskogen, skriver Drammens Tidende på nett.

Leste om brannen på internett
- Jeg ventet og ventet, og surfet til slutt på Internett mens jeg ventet. Der leste jeg om brannen, og jeg kjente med en gang igjen bygningen på bildet, forteller Kristoffer til avisa.

Det gamle tre etasjer høye trehuset var bosted for en gruppe håndverkere fra Polen, alle fra byen Plock nord for Warszava.

Sammen med en kollega oppsøkte Kristoffer Kisyk sykehuset, politiet og stedet der de overlevende var innkvartert, men uten å få noen endelig bekreftelse. Nå venter han på at politiet skal hente ut alle de omkomne og på at de skal bli identifisert.

Hjemme i Polen sitter storebrorens kone og øvrige familie i sjokk.

Sønn overlevde, far savnet
Fem døde er så langt hentet ut av ruinene, to er fortsatt savnet. I alt 14 personer reddet seg ut av det brennende huset. Flere av dem som bodde i huset var i slekt. Det opplyser Polens konsul i Norge, Marek Pedzich, til NTB.

- En av de overlevende fra brannen savner faren sin, som ikke er kommet til rette, sier Pedzich.

I dag, tirsdag, på Polens uavhengighetsdag blir det arrangert en minnemesse i Sankt Olav domkirke i Oslo for brannofrene, opplyser den polske ambassaden på sin nettside.

Etablerer senter for pårørende
Mange av de pårørende har kontaktet den polske ambassaden i Norge etter dødsbrannen søndag. De har meldt at de vil komme til Drammen.

- I den forbindelse er vi i ferd med å etablere et pårørendesenter sammen med politiet og den polske ambassaden, sier helse- og sosialdirektør Lars Bjerke i Drammen kommune til Nettavisen.

Les også: Pårørende vil til Norge

De som bodde i huset som ble rammet av brannen er alle menn i 20-50-årsalderen. Alle er håndverkere. Arbeidsformidler i Norge har vært firmaet Proffjobb AS.

- Traumatisk
- Disse personene har vært i en veldig akutt, traumatisk situasjon, og har vært nær ved selv å miste livet. De har nære venner som har omkommet eller er savnet, så de er fortsatt i sjokk og trenger bistand, sier Bjerke om de som reddet seg ut under brannen.

En polsk lege er hentet til Drammen for å samtale med de som ønsker det. Den katolske kirken i Drammen har åpnet sine dører for de som er rammet av tragedien. Den polske foreningen i Norge har også startet en innsamlingsaksjon for de etterlatte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.