RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øver med gamle fiender

Sist oppdatert:
Nato øver med nye venner. Krigsfly fra Romania, Tsjekkia og Polen er på vingene over Norge. Se bildene.

Nato-øvelsen «Bold Avenger» er i full gang over norsk jord. Med på øvelsen er nye medlemsland som en gang var gamle fiender i østblokken.

«Bold Avenger» og den parallelle testingen av nettverkskrigføring og informasjonsutveksling mellom ulike lands teknologiske plattformer, «Trial Quest», er inne i sin fjerde dag på Ørland hovedflystasjon i Sør-Trøndelag.

«Bold Avenger» er Natos største luftøvelse i år med mer enn 100 fly og 1500 deltakere fra 13 nasjoner, mens «Trial Quest» er en prestisjefylt uttesting av informasjonsteknologi som vil få sin ilddåp i Afghanistan.

- Nato ønsker så fort som mulig å få verifisert at disse systemene virker. Dette er den første fullskala utprøvingen, sier presseoffiser Hanne Olafsen ved Ørland hovedflystasjon til Nettavisen.

200 personer er opptatt med «Trial Quest». Planleggingen har tatt to år.

- Nato trengte en stor øvelse med mange aktører og ulike plattformer. Kun på den måten får vi testet på best mulig måte, i et operativt og aktivt miljø, sier oberst Stephen J. Anthony i US Airforce ifølge Forsvarsnett.

Torsdag er forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen og en rekke notabiliteter fra det norske forsvaret og deres alliansepartnere på besøk på Ørland hovedflystasjon for å følge øvelsen på nært hold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere