Verdens nordligste hundeløp hedret

Foto: Magne Ek

Finnmarksløpet vant tirsdag Alta kommunes kulturpris.

27 år etter at Finnmarksøløpet ble arrangert for første gang, fikk løpet i dag Alta kommunes kulturpris. Løpet har de siste årene skaffet Alta kommune og Finnmark fylke masse oppmerksomhet i media. Både britisk, tysk og italiensk tv har laget program fra løpet. Og i vinter fulgte TV 2 løpet på nært hold, og produserte programmet "Helt på vidda", som ble vist på TV 2 i påsken.

Lederen av hovedutvalget for oppvekst, utdanning og kultur i Alta, Torfinn Reginiussen sa i sint tale, at Finnmarksløpet har blitt et stort internasjonalt arrangement, og juryen og hovedutvalget mente Finnmarksløpet var den beste kandidaten til årets pris.

Daglig leder i Finnmarksløpet, Hanne Rosenberg sier til Nettavisen at hun er veldig glad for annerkjennelsen dette gir løpet. Finnmarksløpet fikk 20.000 kroner, diplom og en bronsestatuett av kunstneren Per Ung sammen med heder og ære fra kommunen.

Lørdag 28. februar 1981 startet tre ekvipasjer ut fra Gargiasetra på Finnmarksvidda. Målet var Karasjok og deretter retur til Alta. Totalt 262 kilometer over vidda. Aldri har noe lignende vært gjort i Europa. Det var stor spenning om forholdene på vidda. Ville det bli storm? Fant man veien om sporet forsvant? Ville hundene klare dette?

Etter 27 år har både Finnmarksløpet og hundene bevist at de mestrer de tøffe utfordringene, og det er skapt et løp som vokser både nasjonalt og internasjonalt. For 2007 arrangementet er det påmeldt 113 hundespann fra 10 forskjellige nasjoner.

Det konkurreres i to klasser; 8-spann 500 km og 14-spann 1000 km. Oppmerksomheten har vokst i takt med utviklingen av sporten. Under årets konkurranse hadde løpets egen web-side 10 millioner treff, i tillegg var det bred dekning i aviser, tidskrifter og TV.

Neste år kan det hende oppmerksomheten rundt løpet bli ennå større. Da stiller Lars Monsen på startstreken neste år i følge Finnmarksløpet. Han bør gjøre det bra for å komme fra det med æra i behold. Samboeren hans , Nina Skramstad, kom nemlig på 3 plass da hun deltok i løpet for første gang i 2006.

Hanne Rosenberg vil gi arrangementstaben og alle de frivillige en stor honnør for at vi er der vi er i dag. Vi er utrolig stolte av det arbeidet som er gjort, og det er vanvittig artig at Finnmarksløpet er blitt kronet med denne tittelen, avslutter Rosenberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag