Verdens største Ibsen klar

Hittil utrykte brev og skrifter av Henrik Ibsen blir gjort tilgjengelige når landets største bokprosjekt noensinne er klart torsdag. Og interessen fra nysgjerrige boklesere er stor.

12.01.06 10:11

30 bind skal det bli i det samlede bokverket over Henrik Ibsens tekster, 15 bind fra Ibsens egen hånd og 15 bind med kommentarer. Alt Ibsen har etterlatt seg i trykte og utrykte skrifter publiseres. I 2008 skal det hele gjøres tilgjengelig elektronisk.

- Vi merker stor interesse for verket, ikke bare fra Ibsen-eksperter, men også fra vanlige folk. Vår intensjon har også vært å skrive det for at enhver skal kunne lese det, sier hovedredaktør Vigdis Ystad til TV 2 Nettavisen.

Største noensinne
Bokprosjektet er det største i norsk humaniora, og 30 akademikere ved universitetet i Oslo har deltatt i arbeidet.

Det blir ikke presentert noe nye dramaer av dikteren i dag, torsdag, men noe av utfordringen har vært å finne den mest autentiske utgaven av flere av Ibsens dramaer.

- Vi har hatt tekstproblemer i den tidlige delen av forfatterskapet fordi alle manusene fra denne tiden er tapt. Det finnes håndskrevne avskrifter av stykker som egentlig er sufflørbøker, og disse varierer, forklarer Ystad.

Mange ulike utgaver opp gjennom årene har ført til endringer i dikterens språk og til dels stil. Noe av målet med bokverket har vært å tilbakeføre Ibsen til det autentiske.

Vil oversettes
Lanseringen av Ibsen-verket er derfor en begivenhet. Bak står flere av Norges universiteter og læresteder og forlaget Aschehoug.

Arbeidet ble påbegynt i 1988 og vil fortsette enda to år. Samtidig jobbes det med en engelsk oversettelse, men denne ligger noe lenger frem i tid, opplyser Aschehoug. Årsaken til dette er rett og slett at Ibsen-eksperter verden over kan lese norsk.

Boksatsing
Men Aschehoug er ikke eneste forlag som satser på Henrik Ibsen i Ibsen-året. Gyldendal er klar med 12 av Henrik Ibsens dramaer nå som Ibsen-året tar til. Pocketbøkene med kommentarer fra forfattere og eksperter ble gitt ut i løpet av 2005.

I tillegg kommer forlaget med en «Ibsens samlede verker».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.