RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verdensmarkedet klar for ballestripper fra Jæren

Sist oppdatert:
Mannen bak kommer garantert til å tjene gress.

Stavanger (NTB): Du har sikkert sett de utallige gressballene som er pakket inn i plast på jordene til bønder både i Norge og i utlandet. Men først nå kommer en effektiv metode for å pakke dem ut igjen.

Og løsningen er norsk og fra Jæren. Den jærske ballestripperen er i ferd med å vekke interesse verden over, skriver Stavanger Aftenblad.

En rekke landbruksmaskinprodusenter lager utstyr som pakker gressballene i plast. Tallrike utstyrsprodusenter har også utviklet utfôringsvogner og annen fôringsmekanisering beregnet på rundballer.

Men ingen har kommet på en effektiv og arbeidsmiljøvennlig måte å sprette de hardpakkede siloballene opp igjen på. Før nå.

Etter tre-fire års prøving og feiling er Kvernaland-bedriften TKS klar til å selge en enkel, men smart løsning selskapet har store forventninger til. Løsningen gjør at bonden kan styre hele operasjonen fra traktoren. Og innretningen er mye billigere enn de alternativene som nå finnes.

Etter å ha vist fram oppfinnelsen på flere landbruksmesser i høst, strømmer nå henvendelsene inn fra alle kanter av verden.

– Så langt er noen titalls enheter solgt til Australia og Sverige. I tillegg er ti stykker bestilt fra selgere i Tyskland som vil bruke stripperne til demonstrasjonsformål, forteller TKS-sjef Tønnes Helge Kverneland.

Han tror ikke finanskrisen vil ha noen særlige negativ innvirkning på markedet for en landbruksteknisk nyvinning med så åpenbare fordeler.

– Dyra må jo uansett ha fôr, sier Kverneland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere