RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Verge stjal fra senil tante

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
I løpet av fem måneder tappet 53-åringen tantens konto for 213.000 kroner.

Men særlige omstendigheter gjorde at mannen slapp unna med samfunnsstraff i Nordhordland tingrett.

Rik tante
Fire måneder etter at 53-åringen ble oppnevnt som verge for den senil dement tanten, begynte han å ta seg ulovlige friheter med hennes penger. Den velsituerte tanten var helt uvitende om nevøens uttak, som over fem måneder beløp seg på til sammen 213.694 kroner.

Pengene spyttet han inn i sin egen forretning, som slet med likvidene. Noen av pengene ble også fordelt til søsknene hans, mens vel 40.000 kroner gikk i nevøens egen lomme. Etterhvert som økonomien ble bedre for mannen, betalte han imidlertid tilbake pengene til tantens konto.

Forfalsket brev
Men da Overformynderiet oppdaget uregelmessigheter i regnskapene for tantens to kontoer, konfronterte de mannen med mistankene om underslag. I ren panikk skrev han da et fiktivt brev signert sin mor. I brevet ba moren tilsynelatende sin sønn om et lån fra sin egen søster, for å hjelpe et familiemedlem ut av en økonomisk knipe. Men det falske brevet ble gjennomskuet, og 53-åringen innrømmet under rettssaken forrige mandag at det var han som sto bak.

Han tilsto også at han hadde underslått penger, men omtalte bankuttakene som lån hans nå avdøde tante ikke ville ha motsatt seg. Ifølge ham selv og flere av vitnene, hadde han hatt et spesielt nært forhold til sin tante.

Ble trodd
Retten trodde på nevøens forklaringer, noe som hadde sterk medvirkning til at han fikk en svært mild straff.

«Selv om tiltalte hadde en helt ordinær hjelpevergefunksjon for sin tanten finner retten det bevist at disse hadde en helt spesiell fortrolighet som gjorde at det ble ytet mye hjelp begge veier. Retten er ikke i tvil om at dersom NN (tanten, red. anm) hadde kunnet, ville hun ha ytet hjelp dersom tiltalte hadde spurt.» skriver tingretten i dommen.

Slapp fengsel
At mannen hadde betalt tilbake store deler av beløpet før underslaget ble avslørt, og var på gjerningstidspunktet inne i en vanskelig periode, gjorde også at retten bestemte at han skulle slippe fengselsstraff.

Dermed ble 53-åringen dømt til samfunnsstraff i 120 timer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere