*Nettavisen* Nyheter.

Verste flom på seks år

Flytt tingene dine opp fra kjelleren - det blir flom.

24.11.06 09:12

SUPERSØK:Været hos deg

(iOslo.no) Tidligere i dag antydet NVE at det var sjanser for at flomvarselet måtte oppjusteres fra middelflom til flom. Nå har flomvarselet kommet og bor du i fylkene Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Hedmark, Oppland, Oslo og Akershus, bør du innfinne deg med at vannet kommer til å flyte.

Kjelleren i fare
- Kanskje en idé å flytte de mest verdifulle tingene dine opp fra kjelleren hvis du bor utsatt til. Du bør også følge med bekken i hagen, sier sier Heidi Rutland Bakke vakthavende på Flomvarslinga til NVE.

Det varsles fremdeles betydelige nedbørmengder og mildvær over Sørøst-Norge. Det har nå hatt en værsituasjon som har gitt mye nedbør over en lengre periode. I lavlandsvassdrag har dette ført til en situasjon der vannføringen er svært følsom for nedbør- og temperaturutviklingen framover.

- I enkelte vassdrag har nå vannføringen passert middelflom, og den ventes flere steder, spesielt i innsjørike, små og middelstore vassdrag, å overstige varslingsnivået for flom. Dette er et varsel som i snitt bare blir gitt hvert 5.år, sier Bakke.

- Når var sist det var flom på Østlandet?

- Det var i 2000. Men jeg regner ikke med at vi kommer opp på samme nivå som det var da. Da regnet det i flere måneder i strekk og det var svært høy vannstand i alle vassdrag.

Oversvømmelser i byene
Det er også fryktet at gjenntetting av avløpsveier kan føre til store oversvømmelser i urbane og tettbygde strøk.

- Kommunen bør her følge med slik at det ikke blir mange oversvømmelser, sier Bakke til iOslo.no.

Også i Agderfylkene er det stor vannføring for årstiden, og det er varslet betydelige nedbørmengder i helgen. Vannføringen her ventes imidlertid ikke å passere nivået for 5-årsflom.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.