Gå til sidens hovedinnhold

- Verste opplevelsen vi har hatt siden Matias ble syk

Moren til kreftsyke Matias Wilberg (20) raser over hvordan sønnen ble behandlet på Ahus. Hun reagerer på at pasienter ved akuttmottaket møtes av uerfarne turnusleger.

Matias Wilberg har hatt føflekkreft i fem år. Som følge av at han deltar i et prøveprosjekt for en ny kreftmedisin, har han nå fått kraftige bivirkninger i form av tarmbetennelser.

Nylig ble 20-åringen henvist fra Radiumhospitalet til Ahus for å gjennomgå store mageundersøkelser, skriver Romerikes Blad. Møtet med sykehuset ble alt annet enn hyggelig, ifølge moren hans, Trine Wilberg.

- Det er den verste opplevelsen vi har hatt på et sykehus siden Matias ble syk for fem år siden. Selvsagt bortsett fra tabben da en lege kastet den ondartede føflekken hans i søpla uten å undersøke den, sier hun.

Les: Legen gjentok krefttabben

Fire av fem er turnusleger
En rapport utarbeidet av overleger ved St. Olavs Hospital i Trondheim, viser at fire av fem leger som tar imot pasienter ved landets akuttmottak er uerfarne turnusleger under utdanning, ifølge NRK.

Trine Wilberg reagerer på bruken av unge, uerfarne leger til å ta imot alvorlig og akutt syke mennesker.

- Vi ble selv møtt av folk på akutten som ikke ante hvorfor Matias var der. De hadde ikke lest papirene vi hadde med fra Radiumhospitalet, og manglet fullstendig kontroll. Jeg er sjokkert over at det er mulig, sier hun.

Da Matias og moren kom til akuttmottaket måtte de først vente i tre timer før lege kom.

- Da kom en turnuslege som startet med å ville ta røntgen, fordi han lurte på om Matias kunne ha lungebetennelse. Jeg ble rasende, og lurte på om han hadde lest følgepapirene – noe han ikke hadde gjort, tordner moren.

- Kan ikke behandles slik
Etter å ha vært borte kom turnuslegen tilbake sammen med en sykepleier og ytterligere en lege.

Sistnevnte skal ha besluttet å sende Matias hjem for å ta det kraftige avføringsmiddelet og så komme tilbake neste dag.

- Dagen etter var Matias helt utslitt og uttørket, og klarte knapt å gå. Da vi møtte på Ahus fikk jeg beskjed om at det hadde skjedd en feil, og at han aldri skulle vært sendt hjem. Han skulle vært lagt inn og fått intravenøs væske, slik det sto i papirene fra Radiumhospitalet, sier Wilberg.

Hun mener det må ryddes opp i pasientbehandlingen ved akuttmottaket.

- Syke folk kan bare ikke behandles slik, understreker hun.

- Sterkt beklagelig
Divisjonsdirektør Yngve Mikkelsen ved medisinsk divisjon på Ahus beklager den opplevelsen Matias Wilberg (20) og moren har hatt ved sykehuset.

- Det som har skjedd er sterkt beklagelig, og slik skal det ikke være. Samtidig er det bra at dette kommer fram så vi kan lære noe av det, sier Mikkelsen til Romerikes Blad.

Han har ikke fått satt seg inn i alle detaljer rundt hendelsesforløpet, og kan derfor ikke kommentere disse konkret. Men divisjonsdirektøren mener at pasientbehandlingen har sviktet på flere punkter.

- Ved mottak av overføringspasienter som allerede er vurdert av en spesialist, skal den som tar imot påse at alt blir fulgt opp. Her har det vært kommunikasjonssvikt, og de har ikke satt seg inn i saken godt nok. Vi ser også flere svakheter ved organiseringen på akuttmottaket, noe vi jobber med å forbedre, forteller Mikkelsen.

Flere utfordringer
Divisjonsdirektøren startet i stillingen på Ahus 1. april i år, og sier han raskt så flere utfordringer.

- Vi må få på plass en struktur hvor det i større grad er adekvat samsvar mellom kompetanse, ansvar og myndighet i pasientbehandlingen. Nøyaktig hva dette innebærer jobber vi med å definere nå, sier Mikkelsen.

Kritikken mot bruk av unge, uerfarne turnusleger ved akuttmottaket er han ikke enig i.

Mikkelsen påpeker at det er et krav om å gå vakter som turnuslege for å bli autorisert lege.

- Derfor har vi turnusleger ved alle avdelinger på sykehuset, men selvsagt med et ansvarlig system rundt bestående av bakvakter med erfarne leger og spesialister som kan kontaktes og tilkalles ved behov, forklarer han.

- Sikkerheten er god
Mikkelsen mener det er naturlig at uerfarne leger bruker noe lengre tid på enkelte arbeidsoppgaver enn de mer erfarne.

- Poenget er at de skal læres opp, og alle vil være uerfarne i starten. Vår oppgave er å la det skje under trygge rammer for pasientene. Vi vil som nevnt gjøre grep for at dette skal bli enda bedre. Men pasientsikkerheten ved Ahus er generelt veldig god, understreker divisjonsdirektøren.

Les flere saker hos Romerikes Blad her

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot