RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vesta må betale millionran

Sist oppdatert:
Vesta forsikring er dømt til å betale to banker nærmere 3,5 millioner kroner etter at en pengetransport ble ranet 2. november 2001.

Beløpet tilsvarer ransbeløpet som forsvant under ranet. Ranerne slo til da mannen i pengetransporten gikk ut for å tømme et parkometer.

- Mens han var utenfor bilen, ble han overfalt og fratatt nøkkelen til døren inn til rommet i bilen der verdiene ble oppbevart. Ranet ble gjennomført av to væpnede menn. Pengene, til sammen 3,475 millioner kroner, tilhørende henholdsvis Aurskog Sparebank (1,575 millioner) og Blaker Sparebank (1,9 millioner) lå i hver sin «cash bag» på gulvet i dette verdirommet, og ranerne fikk pengene med seg. Pengene er ikke senere kommet til rette, heter det i dommen.

Etter ranet nektet Vesta å utbetale erstatning, men ble i mars 2002 dømt til å betale bankene ransbeløpet, samt betale nærmere 115.000 kroner i saksomkostninger.

I ankesaken i Eidsivating lagmannsrett viste Vesta blant annet til at ranet trolig kunne ha vært unngått hvis sikkerhetsforskriftene hadde blitt fulgt.

- Det er ikke tvilsomt at vesentlige sikkerhetskrav ikke var fulgt. Det var bare én person på bilen, sjåføren, til tross for at forskriften forutsatte minst to personer når det, som her, ble fraktet mer enn 3 millioner kroner. Bilen var utstyrt med sikkerhetsskap som krevd i forskriftene, men de var ikke benyttet - cash bagene lå på gulvet i verdirommet som transportøren, i strid med forskriftene hadde nøkkel til, het det i anførselen fra Vesta.

I dommen fra tingretten kom det frem at retten var enig i at gjeldende sikkerhetsforeskrifter ble brutt, men de la grunn at «ranet etter all sannsynlighet ville blitt gjennomført med det samme resultat, selv om sikkerhetsforskriftene hadde blitt fulgt.»

Lagmannsretten er bare delvis enig i dette, og viser til at bankene uansett ikke kan lastes for ranet.

- Sparebankene hadde ingen selvstendig mulighet eller oppfordring til å påse eller kontrollere at sikkerhetsforskriftene var overholdt, heter det i dommen.

- Etter lagmannsrettens syn er det forsikringsselskapet, som har påtatt seg risikoen for at verditransporter kan utsettes for blant annet ran, som er nærmest til å føre et eventuelt tilsyn med at forsikringstakeren oppfyller sikkerhetsforskriftene, skriver lagmannsretten i videre.

Eidsivating stadfestet til slutt dommen fra tingretten. I tillegg har retten idømt forsikringsselskapet å betale nærmere 150.0000 kroner i saksomkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere