RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vestlendinger mer avanserte

Sist oppdatert:
Allerede i jernalderen brukte vestlendingene «teflonkjeler» - noe de ikke gjorde på Østlandet.

(iBergen.no) En spesiell type krukker funnet i graver på Vestlandet fra år 350-550 viser at vestlendingene lå langt foran østlendingene, skriver På Høyden, nettavisen til Universitetet i Bergen.

Arkeologen Asbjørn Engevik har tatt doktorgrad på spannformede krukker fra eldre jernalder. Disse leirkrukkene inneholder i tillegg til sand også store mengder finknust kleber eller revet asbest - og de er stort sett bare funnet på Vestlandet.

Datidens teflon
- Karene som er magret med kleber og asbest har veldig spesielle varmeegenskaper. De har nok brukt det ganske bevisst. I samme periode brukte man også mye kleberkar, som var hugget ut av berget, sier Engevik til iBergen.

Dette er materiale som holder på varmen og isolerer. Det vil være praktisk ved matlaging og materialet kan kanskje ha fungert som datidens teflon, sier Asbjørn Engevik til nettavisen.

Nå vi vet jo at asbest er svært farlig og kan gi lungekreft ved innånding, så mulig var østlendingene likevel forut for sin tid - ubevisst.

Utbredelsen av krukkene vitner om store regionale forskjeller i Norge. Totalt er det funnet rundt 1.500 slike krukker. Utbredelsen sammenfaller med utstrekningen av det som senere skulle bli Gulatingslagen, flere hundre år senere. Hele 80 prosent av krukkene er funnet i regionen fra Lindesnes til Romsdal.

Brente de døde på Østlandet
Det har ikke dukket opp et eneste eksemplar av krukkene i Oslo og Akershus. Vestfold skiller seg ut med sine 33 krukker, men de aller fleste er gravd opp på Vestlandet. Rogaland har hele 576 eksemplarer.

- Man ser tydelig at man foretrakk ulike typer teknologi i ulike områder, sier Engevik.

Han viser til at det var flere materielle regionale forskjeller i den samme perioden. Han peker blant annet på korsformede spenner som var vanlig i kvinnegraver på Vestlandet, men som er svært sjeldne på Østlandet.

I tillegg var gravskikkene forskjellige. På Vestlandet ble personer gravlagt i såkalte hellegraver. På Østlandet brente man gjerne de som skulle begraves først.

Denne gravskikken er trolig årsaken til at det er gjort funn av bevarte gjenstander i denne regionen.

Les flere saker fra iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere