Gå til sidens hovedinnhold

- Vet dere noe, så si det nå

Dette er Arne Treholts siste bønn til de nordmenn som vet noe om det myteomspunne pengebeviset.

I dag tidlig satte Arne Treholt seg på flyet tilbake til Kypros. Mandag avviste Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker Treholt-saken.

Treholt er skuffet over at han ikke har fått sitt navn renvasket. Gjennom Nettavisen ber han de som måtte vite noe, om å ta bladet fra munnen.

- Det har gått 25 år siden dette såkalte pengebeviset dukket opp. Jeg er overbevist om at noen der ute sitter med fasiten.

Ber noen stå fram
Jeg ber dem nå fortelle hva som egentlig skjedde i min leilighet i 1983, sier Arne Treholt. Før virkelige frifinnende beviser dukker opp, ønsker han å legge Treholt-saken i skuffen og se fremover.

«Jeg ber dem nå fortelle hva som egentlig skjedde i min leilighet i 1983»

Arne Treholts bønn til de som vet

- Siste runde har vært belastende for familie og venner. Det koster at fortidens sår blir rippet opp på ny. Nå føler jeg at nok er nok. Jeg har forsøkt det jeg kan gjennom rettsapparatet, sa han under pressekonferansen mandag.

Pengebeviset

Fra dommen: «Ved ransaking av tiltaltes leilighet 17. mai 1983 fant politiet US $ 10.000 i pent brukte sedler» Det var to bunker.

  • Én med 50 stk. 100-dollarsedler.
  • Én med 100 stk. 50-dollarsedler.

Fra dommen: «Ved ny ransaking i tiltaltes leilighet 22. august 1983 fant politiet i samme attachékoffert nærmere US $ 30 000 i kontanter.» Det var tre bunker.

  • Én med 100 stk. ubrukte 100-dollarsedler i nummerrekkefølge.
  • Én bunke på 15.000 dollar i 50- og 20-dollarsedler.
  • En tredje bunke med 50- og 20-dollarsedler ble ikke telt opp. Den ble anslått å inneholde 5.000 dollar.

Domstolen mente at disse pengene var betaling for hemmelig informasjon fra KGB og Saddam Husseins etterretningstjeneste. Mens KGB skal ha betalt med brukte dollar i mindre valører, skal irakerne ha brukt store nye dollarsedler.

Det avgjørende bevis
Advokat Harald Stabell sier at det nå skal tunge bevis til å få Treholt-saken gjenopptatt.

- Hvis noen kommer og sier at man under ransakingen ikke fant de beløpene som står i dommen, så er det et slikt bevis, sier han.

For pengebeviset brukes ikke bare som bevis for at Treholt fikk penger for informasjon. Det brukes også som bevis for at han faktisk ga informasjon.

Det er ikke funnet håndfast bevis for at Treholt leverte hemmelige dokumenter til KGB eller Irak. Domstolen sa derimot at fordi Treholt fikk så mye penger, så må informasjonen ha vært betydelig. Faller pengebeviset, faller altså også denne pilaren i dommen.

Arne Treholt sier at det var reisepenger overvåkingspolitiet fotograferte i hans attachékoffert hjemme på Majorstua i 1983. Ikke betaling for hemmelig informasjon. Han sier også det var langt fra henholdsvis 10.000 dollar og 30.000 dollar i kofferten.

Har du informasjon i Treholt-saken?

Sitter du med vesentlig informasjon i Treholt-saken som ennå ikke har kommet fram? Nettavisen har kontakt med Arne Treholt og Harald Stabell, og vil formidle informasjon du måtte ha.

Send mail til Geir Selvik her

Eller til Kjetil Mæland her

Vi lover full anonymitet.

Spørsmålene rundt ransakingen
Stabell setter flere spørsmålstegn ved de to ransakingene:

  • Bildene er ikke datert, slik at man ikke kan si når bildene er tatt.
  • Bildene er ikke identifiserbare, slik at man ikke kan si hvor de er tatt. Det kan se ut som om bakgrunnen er hvittet ut.
  • Rapporten om disse ransakingene ble lagt inn i bevismaterialet først høsten 1984. Altså 1,5 år etter at ransakingene skal ha funnet sted.
  • I rapporten ble det brukt Treholts navn, ikke kodenavnet «Foxtrot» som PST brukte på Treholt i 1983.
  • I rapporten ble det brukt en siktelse som man ikke brukte i tilsvarende rapporter våren og sommeren 1983.

- Jeg har aldri hatt grunnlag for å si at beviset er fabrikkert i ettertid. Men det er flere spørsmål som er stilt, som ikke har blitt besvart, sier han.

Artikkelen fortsetter under faksimile fra VG Helg.

Forfalsket eller ikke

Tidligere i år fikk denne konspirasjonsteorien næring av NRK Brennpunkts påstander om at pengebeviset var endret i dommen. Les: - Pengebeviset ble endret

For å kontrollere denne påstanden har både NRK og Treholt ønsket å høre lydbånd fra domsavsigelsen i 1985. Disse lydbåndene har altså forsvunnet. Les: Finner ikke Treholt-lydbånd

Påtalemyndigheten har derimot slått fast at dommen ikke er forfalsket, men bare rettet med korrekturlakk slik det var vanlig å gjøre i tiden før pc og skriveprogram. Les: - «Forfalskning» var korrekturlakk.

Avslo hjelp
I VG sist lørdag fikk han også støtte av professor Ingolf Hådem (79) som var sakkyndig i Treholt-saken. Hans beregninger viser at konvoluttene som er fotografert i Treholts koffert ikke kan inneholde så mange sedler som politiet hevder. Så mange sedler ville ha skapt en bul på innsiden av kofferten som ikke kom til syne da PST-politimennene fotograferte.

Treholt hadde håpet at kommisjonen i denne runden hadde tatt en skikkelig gjennomgang av også dette bevispunktet.

- De har brukt fire år på å komme fram til dette som er rimelig tynn suppe, sier en oppgitt Arne Treholt. Han hadde håpet at kommisjonen i det minste hadde engasjert professor Hådem til å gå gjennom pengebeviset. Dette var noe Hådem selv ønsket, men som kommisjonen avslo.

- Horribel og fjern
Istedenfor fastslår kommisjonen i sin kjennelse at de sakkyndiges undersøkelser av bildene ikke gir noe entydig svar, men at politimennenes forklaring i retten var troverdig. Kommisjonen siterer Michael Grundt Spangs bok «Treholt-saken Hva skjedde?» fra 1986:

«Fra de mørke skyggene av en lukket lagmannsrettssak trådte nå to mennesker av kjøtt og blod ut. Det var ordentlige, alminnelige mennesker, med ansikt og kropp. De fortalte en historie om et oppdrag de hadde hatt. Deres beretning lød helt tilforlatelig. Den tanken at de skulle hatt med seg en bunke ekstra dollar i lommen – eller at de skulle ha fusket med fotografiene – forklart seg falsk – den ble med ett så horribel og fjern.»

- Jeg er enig med Michael Grundt Spang at dette ville vært horribelt, men det er likevel ikke så fjernt, sier Treholt.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her