*Nettavisen* Nyheter.

Vettskremt av tollvesenet

Foto: Privat/Øst-Norge Tollerforening (Nettavisen)

- Det var ikke morsomt å bli stoppet av folk med en stor lysende dildo, sier Åge Solem.

17.05.11 20:57

- Det så ut som en stor rød lysende dildo, eller en batong som lyste et par steder. Det så komisk ut men det var ikke så veldig morsomt akkurat da, sier Åge Solem til Nettavisen og legger til.

- Jeg har dårlig hjerte og hadde akkurat hatt en bypass operasjon da dette skjedde. Jeg skulle ikke utsette meg for psykiske belastninger, og dette var absolutt en psykisk belastning sier han.

Den skremmende hendelse skjedde sist høst. Solem forteller historien til Nettavisen etter at vi satte fokus på tollevesenets ønske om blålys på bilene.

Les egen sak: - De tror vi er landeveisrøvere

Plutselig var den der
Det var nettopp landeveisrøvere Solem trodde han ble utsatt for da han en høstdag i fjor var på vei fra herregården i Sverige til hjemmet på Kløfta. De passerte grensa på riksvei 126. Her er det ingen grensestasjon, men bare et skilt som forteller at du har kjørt inn i Norge.

- Plutselig var det en bil bak meg. Jeg skjønte at den måtte ha stått i skogen med lysene av. Jeg forsøkte å slippe den forbi men det ville den ikke, sier Solem. Det Solem ikke visste var at dette var tollere som ønsket å stoppe ham for kontroll. I Sverige har ikke tollvesenet lov til å stoppe biler uten å ha blålys og uniform på bilene.

Les egen sak: Har ikke lov å stoppe uten blålys

I Norge får ikke tollerne lov til å bruke blålys.

Les egen sak: Her sier Faremo nei til blålys

- Det var utrolig ubehagelig
Solem hadde en stor og dyr bil. Denne høstkvelden trodde han at det var nettopp landeveisrøvere som var ute etter ham. Først valgte han å kjøre fortere for å se om han kunne riste bilen av seg.

- Da kom den tilbake og ble liggende bak meg en stund. Den blinket med lysene og jeg så de hadde noe rødt som de viftet med inne i bilen. Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre for jeg hadde jo guttene mine på 13 og 15 år med meg i bilen. Det var utrolig ubehagelig med den bilen som jeg ikke visste hva var.

Da Solem kom fram til riksvei 21 valgte han å stoppe i en liten lomme langs veien.

Under kan du se veistrekningen Solem kjørte i Google Street View. Bildet er interaktivt. For Solem var den øde strekningen ekstra skummel denne høstnatten med en ukjent blinkende bil bak seg. Artikkelen fortsetter under bildet.

HTML EMBED

- Aldri igjen
- Jeg var redd for at det var veirøvere, men jeg stoppet slik at de ikke stengte for meg. Jeg tenkte jeg skulle se hva som kom ut av bilen. Hadde de sett tvilsomme ut så hadde jeg gitt gass og kjørt fra dem, sier Solem.

Ut av den sivile bilen kom en person med «en lysende rødt batong». Han legitimerte seg som tollkontrollør. De hadde ønsket å kontrollere bilen som kom kjørende over den lite trafikkerte grenseveien så sent på kvelden.

- Jeg sa til dem at det var en utrolig ubehagelig måte å stoppe meg på midt i skogen. Jeg har bestemt meg for at jeg aldri mer kommer til å stoppe for en bil som ikke kan vise hvem den er.

- Hva er det som skal til for at du hadde følt situasjonen tryggere?

- Hadde det vært et blålys på den bilen så hadde jeg kunnet forholde meg til noe som var kjent. Da hadde jeg følt meg relativt trygg og komfortabel. Et blålys som på en sivil politibil er noe man kjenner til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag