– Tusen takk til de tre brødrene Holøyen, som lot oss komme så tett på deres liv og fortelle deres historie, sa VGs Mona Grivi Norman fra scenen under mediedagene i Bergen, ifølge VG.

VG publiserte i oktober i fjor en reportasje om tre brødre fra Tolga i Hedmark som uten å vite det, hadde vært registrert som psykisk utviklingshemmet av kommunen og senere fikk vergemål mot sin vilje. Artiklene førte til en stor offentlig gransking på oppdrag av regjeringen, og den påfølgende rapporten forteller om en kommune som fikk sju millioner kroner mer enn de skulle i statlige midler for feilført diagnose og diagnoser brukt feil.

Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug ga i januar en uforbeholden unnskyldning til Arvid, Lars Peder og Magnus Holøyen og deres mor Liv Melgård. Også statsminister Erna Solberg har bedt om unnskyldning.

– Grov urett

– Gjennom sin utrettelige innsats har journalistene satt søkelyset på sider av vårt velferdssamfunn som opprører. Journalistikken har bidratt til å rette opp grov urett overfor enkeltmennesker, sier juryleder Finn E. Våga i sin begrunnelse.

Våga viser spesielt til medienes samfunnsoppdrag med å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner.

– De tre journalistene har imponert juryen med stor faglig dyktighet og søken etter rettferdighet. Journalistikken trenger ikke bare kloke hoder, men også hjerter som vil gjøre verden til et litt bedre sted, sier Finn E. Våga.

Prisen deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, TV 2 og NRK.

I hardt vær

VG har den siste tiden vært i hardt vær for Giske-dekningen og mandag klaget Sofie (27) avisen inn for PFU. Hun har følt seg uthengt og feilsitert i en VG-artikkel om den såkalte dansevideoen av henne og Trond Giske (Ap).

VGs sjefredaktør Gard Steiro møtte blant andre tidligere Aftenblad-redaktør Sven Egil Omdal til debatt under mediedagene i Bergen.

– Det har vært en tung måned og en krevende måned. Det har først og fremst vært veldig vanskelig for dem som er rammet av feilene våre, sa han ifølge Kampanje.

– Vi har fått kritikk, som vi har svart på, og vi har fått en PFU-klage som vi skal svare på. At det blir en debatt om dette, er helt naturlig, men jeg har ingen ytterligere kommentarer til dette nå.

(©NTB)