*Nettavisen* Nyheter.

VG-helikopter hindret redningsaksjon

Foto: Scanpix

Politiet mener at helikopter med VGs fotograf om bord hindret redningsarbeidet på Kolsås onsdag.

13.05.05 16:58

– Det ble anmodet om å fly opp til 2000 fot og det nektet de å etterkomme. På dette forholdet vil det nok bli et lite etterspill, sier operasjonsleder Per Berntsen i Asker og Bærum politidistrikt til NRK.

Han synes det er «sterkt beklagelig» at det ikke vises forståelse for at det pågår en redningsaksjon.

- Vi har ikke ansvar
Selv reagerer VG kraftig på at de henges ut som syndebukker.

- Det er viktig for oss å få frem at det er piloten som er fartøyssjef og som til enhvert tid har ansvaret for hvor helikopteret befinner seg. Slik var det også denne gangen. Vi hadde kun leid en plass om bord i helikopteret, sier redaksjonssjef Helje Solberg i VG til TV 2 Nettavisen.

- Hva var det som førte til at piloten nektet å flytte helikopteret på ordre fra politiet?

- Vi kommer til å gå opp episoden for å få klarhet i hva som har skjedd. Men rett adresse for det spørsmålet er Helikopterdrift som eier helikopteret. Vi kjenner oss ikke igjen i kritikken fra operasjonsleder Berntsen, sier Solberg.

Airlift satt på bakken
En mann omkom av skadene han pådro seg i ulykken på Kolsås i Bærum onsdag, mens seks andre slapp fra styrten med lettere skader.

Torsdag ble godkjenningen til ulykkesselskapet Airlift, som har hatt åtte uhell og ulykker med sine maskiner de siste ti årene, inndradd av Luftfartstilsynet inntil videre.

- Det er en del omstendigheter rundt dette som vi er veldig interessert i. Vi har derfor suspendert godkjenningen til Airlift inntil videre, sier an Bengtson ved teknisk-operativ avdeling i Luftfartstilsynet til TV 2 Nettavisen.

Ulike forklaringer
Luftfartstilsynet jobber nå med å finne ut hva som faktisk skjedde.

- Det er kommet frem ulike versjoner av hva som har skjedd. Det er en viss sprik mellom de ulike forklaringene og vi ønsker å bringe på det rene de faktiske omstendighetene rundt dette, sier Bengtson til TV 2 Nettavisen.

Undersøker opptak
Det skal etter det TV 2 Nettavisen erfarer eksistere et opptak av samtalen mellom politipiloten og piloten i VGs helikopter. Dette opptaket sitter Avinor på og det jobbes nå med å få dette utlevert.

- Vi håper at dette opptaket kan avdekke hva som faktisk har foregått på radioen. Jeg vil ikke spekulere på hvilke konsekvenser dette kan få for det innleide helikopterselskapet, dersom det skulle vise seg at de har motsatt seg en direkte ordre fra politiet. Da blir det trolig en politisak, sier Bengtson.

Politiet har skrevet en egen rapport på hendelsen og vil etter det TV 2 Nettavisen erfarer forfølge saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.