RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi drakk 10 millioner liter rusbrus

Første halvår i år drakk vi 10,2 millioner liter rusbrus. Verken før eller siden har fruktdrikken hatt en større blomstringstid i Norge.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at rusbrusen økte fra 2,9 millioner til 10,2 millioner liter på et halvår. Årsaken var at det ble lov å selge rusbrus i butikkene, og at folks nysgjerrighet på fruktdrikk med alkohol tok overhånd.

Tall fra SSB viser at ølsalget i denne perioden gikk ned med 9 millioner liter. Det utgjorde en salgsnedgang på 7,6 prosent.

Gikk ned
Etter sommeren gikk ølprisene ned, og dermed stupte også salget av rusbrus. Tall fra Bryggeri- og mineralvannforeningen og Vin- og brennevinsleverandørenes forening over leveranser til butikkene som ble offentlig i september, viste at salget i august falt fra 943.000 liter til 572.000 liter sammenlignet med juli.

Etter har ølprisene gått ned, noe som igjen svekker salget av rusbrus. I tillegg har regjeringen foreslått ekstra skatt på fruktdrikken.

Store mørketall
Mens salget av rusbrus gikk kraftig opp økte også salget av brennevin - hele 10,8 prosent sammenlignet med første halvår 2002. Vinforbruket gikk opp med 4 prosent i denne perioden.

Alt i alt drakk hver innbygger over 14 år 2,82 liter alkohol første halvår i år. Dette er en økning på 0,06 alkoholliter, eller 2,2 prosent, fra samme periode i 2002.

SSBs tall bygger på avgiftsoppgavene som leveres Toll- og avgiftsdirektoratet, samt registrert kontant import. Tallene omfatter altså ikke privatkjøp i utlandet, hjemmebrenning/brygging eller kjøp av smuglersprit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere