*Nettavisen* Nyheter.

Vi drikker mer melk

Må ha det - bare må ha det! Etter 25 års nedgang i melkekonsumet, øker forbruket igjen. Melk med smakstilsetning får skylden.

02.02.05 12:47

Totalt ble det drukket 473,6 millioner liter melk i 2004 - 3,2 millioner mer enn året før, ifølge en melding fra Tine. Hver nordmann drikker i gjennomsnitt nesten 103 liter melk per år.

Større valgfrihet
En forklaring på oppgangen er trolig flere melkevarianter å velge mellom.

- Det er de nye variantene som gir økningen i totalkonsumet. I dag er det rundt 30 melkevarianter på markedet. Dette er trolig bare begynnelsen. Vi har fått og vil kunne fortsette å få nye leverandører, forskjellig type emballasje og størrelse på emballasje, ulik holdbarhet, nye smakskombinasjoner, samt melk med spesielle virkninger på kroppen. Jeg er ikke overrasket om vi om noen år kan velge mellom 100 ulike melkedrikkprodukter på det norske markedet, sier leder for Melk.no, Opplysningskontoret for Meieriprodukter Ida Berg Hauge.

Det er først og fremst syrnet melk og melk tilsatt ulike smaker som øker. Syrnet melk (melk syrnet med melkesyrekulturer) har en økning på 8,5 prosent i 2004 og den smaksatte melken øker med hele 19 prosent.

Mer mager melk
Samtidig stopper den mangeårige nedgangen i forbruket av vanlig hvit melk som vi drikker hele 421 millioner liter av hvert år.

Hoveddelen av dette forbruket går på de magre variantene som skummet, ekstralett og lettmelk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag