Vi dropper kjørepilsen

Antall bilister som blir tatt med lavpromille er mer enn halvert etter at 0,2-grensen ble innført.

22.06.05 12:52

For fire år siden ble promillegrensen senket fra 0,5 til 0,2. Det har ført til at mange færre kjører med såkalt lavpromille, det vil si mellom 0,2 og 0,5.

I 2000 ble 384 bilførere tatt med lavpromille, mens tallet i fjor var gått ned til 161, viser tall Newswire har fått fra Utrykningspolitiet (UP).

– 0,2 grensen forteller at alkohol og bil ikke hører sammen, og dette ser ut til å ha virket positivt, sier avdelingsleder Bjarne Eikefjord i Motorførernes Avholdsforbund til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået.

Mer lovlydige
UP-sjef Odd Reidar Humlegård mener at innføringen av 0,2-grensen har bidratt til å få bukt med kjørepilsproblemet.

– For vanlige folk uten alkoholproblemer fungerer 0,2-grensen som en null-grense. Høye bøter, hyppige kontroller og strenge straffer gjør at folk rett og slett ikke tar sjansen lenger. Vi er blitt mer lovlydige, sier han.

Totalt ble 8363 personer tatt for fyllekjøring i fjor. Det er en nedgang på åtte prosent siden 2001. Gjennomsnittspromillen er redusert fra 1,14 til 0,94.

Hyppige kontroller
Nå står sommeren for døren, og UP-sjefen lover hyppige kontroller over hele landet

– Sommer betyr mer fri, mer alkohol og mer utfart på veiene. Utfordringen fremover blir å få bukt med dagen derpå-kjøringen, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.