Gå til sidens hovedinnhold

- Vi er norske!

Seks elever ved Vahl skole i Oslo snakker, leser, skriver, tenker og drømmer på norsk, men i kommunens statistikk er bare en av dem norskspråklig.

- Hva betyr det å være norsk?

Nettavisen spør seks elever på 1. og 2. trinn ved Vahl skole.

- Det betyr at man skjønner hva de andre sier, erklærer Lea Amundsen Hadji Høiness (7).

- Men noen norske er helt gærne, altså, sier Aida Terfassa (7).

Axel -Luis Wattne (7) rekker opp hånda.

- Jeg ble født i Kristiansand, sier han på bløtt sørlandsk.

- Og jeg ble født i Førde, sier Lea Tatabod Jansen (6 1/2).

Statistikken lyver
Tirsdag skrev Nettavisen at minoritetsspråklige elever er i flertall på 48 osloskoler, men i Oslo kommunes statistikk er definisjonen på en minoritetsspråklig elever er ikke noe annet enn at en av elevens foreldre er født utenfor Norge. I virkeligheten har mange av de såkalte minoritetsspråklige elevene snakket norsk, og bare norsk, i hele sitt liv.

- Mammaen min er født i Haugesund, pappa er født i Afrika, forteller Lea Amundsen.

«Stakkars mamma. Jeg er fra både Norge og Pakistan, mens du bare er fra Sarpsborg»

datteren til Heidi Dahl.

Hun andre som også heter Lea sier at mammaen hennes er født i Florø, mens pappaen er født i Kamerun. Og Sarah Maria Dahl (7) forteller at hun har mamma fra Sarpsborg og pappa fra Pakistan. Nora Helland (7) sier at mamma er fra Molde og pappa er fra Oslo. Og Aida Terfassas mamma er fra Etiopia, mens pappaen er fra Somalia. Sist, men ikke minst, har Axel-Luis Wattne mamma fra Mandal og pappa fra Colombia.

- Og fra Molde!
- Snakker dere norsk?

Av og til stiller journalister temmelig dumme spørsmål, for her blir det for klart at det snakkes, leses, skrives, tenkes og drømmes det på norsk.

- Og så snakker jeg swahili også, sier Lea Amundsen og koketterer med et «jambo».

- Jeg kan telle til ti på spansk, sier Nora.

- Er dere fra Norge, da?

Jo da, de er fra Norge, sier de. Men også fra Afrika og mange andre steder, så klart.

- Jeg er fra Norge, sier Nora.

- Og fra Molde! korrigerer klassekameratene henne.

- Streng lærer
Vahl skole har 96 prosent såkalte minoritetsspråklige elever og mange elever med norskfødte foreldre søker seg bort fra skolen. Men gjengen Nettavisen møter liker seg på Vahl.

- Det er fint å gå her. Her er det veldig mange som er snille, sier Nora.

- Man får mange venner her, sier Sarah.

- Og man får masse leker her. Det er bra, for det er godt å trives. Vi har en streng lærer, men det er bra for da hører barna etter og hun slipper å rope til oss. Men jeg gleder meg til jeg blir større og kan ha med tyggis på skolen, sier Aida.

- Kan dere lese og skrive?

- Ja, det er jo kjempelett, sier førsteklassingen Lea Tatabod Jansen.

- Du kan få se penskriftboka vår, tilbyr Nora.

(Saken fortsetter under bildet.)

- Veldig fornøyde
Karianne Helland, Noras mor, har også ei jente som går på 6. trinn ved Vahl skole.

- Vi har vært veldig fornøyde med å ha barna våre på Vahl skole. Det er ikke alt som er fantastisk, men skolen har svært gode lærere som har et bevisst forhold til utfordringene de står overfor. Barna mine har hatt det veldig bra sosialt, med mange gode venner fra skolen. Jeg syns det er en styrke for dem at de vokser opp i et slikt miljø. De lærer å forholde seg til et mangfold og får store toleranse for forskjellighet, sier Helland, som til daglig jobber i Utdanningsdirektoratet.

Sarahs mor, Heidi Dahl, er snart ferdig utdannet førskolelærer.

- Jeg valgte bevisst at Sarah skulle gå på Vahl. For det første er det veldige flinke pedagoger ved skolen, den er solid faglig sett. Men jeg syns også at det er viktig at Sarah møter elever fra alle verdenshjørner, Vi lever i en mer og mer globalisert verden. Jeg syns det er bra at hun lærer om Id, halal og haram, sier Dahl.

- Trygghet
Både Karianne Helland og Heidi Dahl bor et steinkast fra skolen.

- Vahl skole er en nærmiljøskole. Det er viktig for ungene, det gir dem trygghet, sier Helland.

De bekrefter at foreldreengasjementet har vært litt labert i forhold til foreldremøter, men mener at det langt på vei oppveies av den uformelle kontakten mellom foreldre og skole.

- Når det er åpen skole og fester her, så er det helt vilt. 17. mai er også litt av en opplevelse med masse mennesker, sier Helland.

På Vahl skole er det multikultur som er normalen.

- Datteren min sier til meg: «Stakkars mamma. Jeg er fra både Norge og Pakistan, mens du bare er fra Sarpsborg,» smiler Heidi Dahl.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021