Gå til sidens hovedinnhold

- Vi får ikke julelønn

Ingen desemberlønn i vente for de Uniol-ansatte.

STORTINGET (Nettavisen): Tirsdag formiddag sto klubbleder Roar Frølandshagen og prosessoperatør Ann-Katrin Dalen ved biodieselfabrikken Uniol foran Stortinget og delte ut løpesedler med tittelen «Stem mot innføring av avgift på biodiesel!»

- Det skulle være jobb til alle. Og grønne arbeidsplasser, sier Frølandshagen.

Men valgløfter til tross: Fra torsdag av er han og kollegene ved biodieselfabrikken permitterte. Den første dagen i permisjon har de tenkt å tilbringe i Stortinget, når det skal voteres over innføringen av avgift på biodiesel.

- Så er det stopp
Frølandshagen og kollegene ble rekruttert til Uniol i Fredrikstad i september og oktober i fjor. Mange kom fra trygge jobber.

- Jeg har jobbet 20 år i papirindustrien. Jeg trodde dette skulle bli framtida, jeg trodde det skulle bli bra. Men vi har bare fått produsert 10.000 tonn biodiesel. Så er det stopp, konstaterer Frølandshagen.

Han skryter av bedriften som arbeidsplass og av hvordan de ansatte har fått være involvert i oppstarten av virksomheten. Og han tror ikke en raskere opptrapping av omsettingspåbudet for biodrivstoff, som statsminister Jens Stoltenberg (Ap) varslet tirsdag, er nok til til å redde Uniol.

- Trodde folk tullet
De Uniol-ansatte reagerte med vantro da de ble kjent med at regjeringen vil innføre avgift på biodiesel.

- Jeg trodde at folk tullet. Rammebetingelsene for virksomheten ble fjernet med et pennestrøk. Det er ikke bare det at arbeidsplasser går tapt - dette er også veldig dårlig miljøsatsing, sier Frølandshagen.

- Jeg også trodde det var tøys, at de kom til å snu, sier Ann-Katrin Dalen.

- På trynet
De Uniol-ansatte har skal sto foran Stortinget onsdag også.

- Vi får mye støtte fra folk, så dette er moro. De fleste mener avgiften er helt på trynet. Det er helt feil tidspunkt å innføre avgiften på. De tar kvelertak på biodieselproduksjonen allerede før det har fått etablert seg. Nå snakker de om andre og tredjegenerasjons biodrivstoff, men man kan ikke bare hoppe over et trinn i utviklingen. Og ingen vet hva det vil koste å produsere biodrivstoff av trevirke. Det kan komme til å koste 20 kroner literen å få diesel ut av kvisten., sier Frølandshagen.

- Fin jul
Bedriften har varslet NAV om at de ansatte skal ut i permisjon. De ansatte får først lønn i fem dager og har deretter tre dager uten lønn før de får arbeidsledighetstrygd og leve av. De får ikke lønn i desember.

- Det blir en fin jul. Mange tenker nok at det bare er snakk om 20 arbeidsplasser og at det ikke er så viktig. Men for oss er det jo veldig viktig at vi får beholde jobbene våre, sier Dalen.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 70,55 øre - fastpris 24,90 øre