Gå til sidens hovedinnhold

Vi gir blaffen i skiene

Alpinutstyr ligger strødd ved skibakkene, og det er fritt fram for tyvene. Sjekk hvordan du sikrer deg.

Vinterferien starter flere steder i landet i neste uke, og med de fantastiske snøforholdene som nå er ved alpinanleggene, ligger det an til storinntrykk av skiglade barn og voksne.

På ski i vinterferien?

LES OGSÅ: - Kanonvær i vinterferien

Sjekk været der du bor

Men et skår i gleden, og noe som kan ødelegge skituren din, er at det er noen som ikke har like gode hensikter som deg, nemlig folk som stjeler slalåmski og snowboard.

- Skityveri er et omfattende problem, det er jo mye av det, sier politibetjent Trine Jorkjen ved Trysil lensmannskontor til Nettavisen.

Politiet har derfor et prosjekt gående i samarbeid med Trysil skisenter, for å prøve å få ned antall skityverier.

- Det forsvinner ski hele tida, sier Jorkjen.

- Pass på skiene dine!
Politibetjenten råder folk til å passe bedre på skiene sine.

- Det å passe på utstyret er det beste rådet. Det er skistativ som det går an å låse skiene fast i, og det anbefaler vi folk å bruke. Ta også skiene med inn på hytta i stedet for å la dem stå ute, sier Jorkjen.

Hun forteller at dersom noen blir tatt for skityveri, venter bøter. For to år siden ble det gitt en bot på hele 15.000 kroner til en skityv på Trysil.

- Størrelsen på boten vil jo variere fra tilfelle til tilfelle. Det er juristen som er på jobb som fastsetter botens størrelse, sier politibetjenten.

- De færreste låser
Men selv om det er enkelt å låse skiene, er det de færreste som gjør dette.

- Vi ser at skiene ligger strødd rundt omkring når folk er inne og spiser og på toalettet. De fleste låser ikke inn skiene, så det er veldig lett og ta et par ski, sier daglig leder Bjørn Viker ved Norefjell skisenter til Nettavisen.

Det til tross for at skiutstyret ofte koster tusenvis av kroner.

- Hvis du sammenligner med en bil, og du skal inn for å spise på en kafeteria, så lar du liksom ikke bilen gå med nøklene i. Det blir omtrent på den samme måten, sier Viker.

På Norefjell har det imidlertid vært få skityverier i år.

- Nå har det ikke vært noe problem i år, men det har gjennom flere år vært tilfeldig at det har skjedd en del organisert tyveri. Det varierer fra sesong til sesong. Vi har tatt noen av dem også, sier Viker.

- Sett skiene i ulike par
- Det har veldig mye med hvordan folk oppfører seg i forhold til ski. Det finnes forskjellige smarte løsninger. Men hvis man setter skiene ute og er borte i flere timer, kan det være fritt fram for andre å forsyne seg, sier Viker.

Også han råder folk til å låse inn skiene. På Norefjell skisenter koster det 10 kroner å låse inn skiene i et skap.

- Vi har låsemuligheter inne, og så har folk mulighet til å ha med seg en sykkellås og låse skiene til gjenstander ute. Da gjør du det plutselig vanskeligere for tyvene. En annen løsning er å parre skiene ulikt, sier den daglige lederen.

Særlig i høytider og ferier, som i vinterferien, bør folk være ekstra på vakt, råder Viker.

- Er man flere kan man snurre flere ski sammen i en sykkellås. Da vil tyven bli sett når han går bort med flere ski. Det kan også være lurt å notere nummeret på skiene, så du kan bevise at det er dine ski, sier han, som uansett råder folk til å komme seg ut i vinterferien..

- Det er fantastiske forhold. Det er sjelden vært så bra, sier Viker.

- Stjeler fra skiboksene
Også forsikringsselskapene får melding om mange skityverier, og da særlig etter vinterferien.

- I vinterferien får vi mange meldinger fra kunder som har fått frastålet sine ski og snowboard. Dette er populære verdigjenstander, og det skaper selvsagt mye frustrasjon og fortvilelse når skiene blir borte under skiferien, sier skadesjef Kirsten Tonheim i TrygVesta Forsikring.

De får melding om ski som er stjålet fra skibakkene, men også fra skiboksene, ifølge Tonheim.

- Vårt råd er at du alltid plasserer slikt utstyr innelåst når du kommer tilbake fra dagens ski- eller snowboard-tur, sier Tonheim. Hun sier det også skjer en rekke tyverier fra skiboksene på taket av bilene. Derfor er det viktig å passe på at disse boksene er låst under parkering, og ikke la kostbart skiutstyr ligge i takboksene over natten, sier hun.

Tonheim råder folk også til å sjekke forsikringene sine før vinterferien.

- Mitt råd er, uansett årstid, at folk sjekker at de er riktig forsikret. Er du i tvil, så kontakt forsikringsselskapet ditt. Skal du på tur, om det blir dagsturer, til fjells eller til varmere strøk, så sørg for at du og dine har den beste reiseforsikringen, sier skadesjefen.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!