RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi glemmer nødnumrene

Sist oppdatert:
At vi har tre nødnumre å bruke i Norge kan faktisk redde liv.

(iBergen.no) Din gamle mor faller bevisstløs om på kjøkkengulvet og du ser at situasjonen er alvorlig. Du stormer til telefonen mens en 911-tanke surrer rundt i hodet ditt. Ikke 911..... du trykker de to første sifrene og nøler et par sekunder før du taster det siste. Det ble et 2-tall.

- Husker ett av dem
Leder på akuttmedisinsk seksjon ved Haukeland universitetssykehus, Guttorm Brattebø, kjenner ikke til tilfeller der mennesker har omkommet fordi de ikke har husket eller funnet frem til nødnumrene.

- Det er gjort en del undersøkelser og det viser at ikke alle husker det riktige nummeret, men at de husker ett av dem. Egentlig er det ikke noe problem om du ringer til politiet når du skal til AMK - du blir satt direkte videre, sier Brattebø til iBergen.no.

Det som av og til viser seg er at eldre folk som faktisk er akutt syke, heller blar opp i telefonkatalogen etter nummeret til legevakten fremfor å ringe 113. Det kan fort få dramatiske konsekvenser ved en hjerneblødning eller et hjerteinfarkt.

- Mitt inntrykk er at folk av den gamle skolen ikke vil plage andre og mener de må tåle litt. Da er det en bedre løsning å ringe 113 og AMK som kan avgjøre om du trenger luftambulanse, vanlig ambulanse eller tilsyn av kommunelegen.

Politiet versågod
AKM sentralens 113 er nødnummeret som er hyppigst i bruk. Men politiets 112 er nummeret som det oftest blir ringt feil til.

- Det skjer ofte at folk ringer til oss når de skal til 113 spesielt. Men vi ser ikke på det som noe problem siden vi sitter telefonene i direkte konferanse med AMK eller brannvesenet, sier operasjonsleder Sven Johannesen ved Hordaland politidistrikt.

Misbruket av 112-nummeret er en helt annen sak. Over 90 prosent av samtalene som kommer inn til sentralbordet, er ikke reelle nødsamtaler.

- Jeg vet ikke hvor mange og 90-prosent det er snakk om, men det er i alle fall kollosalt med misbruk. Det er ikke mange minutter mellom hver telefon. Det kan være unger som leker seg, eller folk som vil ha taxi, eller lurer på om politiet kan kjøre dem hjem, sier Johannesen som legger til at de mest plagsomme «terroristene» blir hentet inn.

- Da beslaglegger vi telefonene til vedkommende og det blir en straffesak.

Skeptisk til fellesnummer
Det europeiske fellesnummeret som har blitt diskutert i noen år, er ikke noe Brattebø er videre positiv til.

- Vi er bekymret for at du ikke treffer en med helsefaglig utdanning når du ringer fellesnummeret og trenger medisinsk assistanse. Da må de rette spørsmålene stilles og du kan havne opp med det ene eller det andre, sier Brattebø som legger til at en i England tar inn folk med mindre helsefaglig utdanning på sentralene og som går gjennom en hel smørbrødliste med spørsmål før de henviser videre.

I tillegg kan det selvsagt være vanskeligere å glemme bare ett nummer enn tre.

Her er for ordens skyld nødnumrene i Norge:

Brann 110
Politi 112
Abulanse 113

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere