Gå til sidens hovedinnhold

- Vi har alle noe å skjule

Datatilsynet er ikke i tvil om at overvåkning er et problem for flere enn kriminelle.

Gjennom hele 2008 har det vært et relativt mange saker som har handlet om overvåking og personvern i Norge.

Vi har hatt ting som Datalagringsdirektivet, videoovervåking i det offentlige rom og på kollektivtransport, det nye bomringsystemet i Oslo som gjør det umulig å passere anonymt inn til hovedstaden, fotobokser med gjennomsnittsmåling, svenskenes FRA-lovgivning som åpner for avlytting av nordmenn og nå i det siste regjeringens forslag om å registrere blant annet skoleelevers seksuelle legning.

Hvorfor er overvåking problematisk?
Hver gang en sak om overvåking blir tatt opp i mediene er det som regel noen som skriker ut om at vi må akseptere og helst omfavne overvåkingen. Mange hevder at så lenge mer overvåking er med på å hindre eller oppklare kriminalitet så er overvåking bare en fordel.

En slik påstand du her snakker om viser mennesker som har et klart samfunnssyn uten å ha et menneskesyn.

Påstanden er enkel: «Det er bare kriminelle som har noe å frykte når det gjelder overvåking. Har du ikke noe å skjule, da er overvåkingen bare noe som gjør deg sikrere.»

Vi tok dermed kontakt med Datatilsynet for å høre om de egentlig kunne forsvare sin kamp mot overvåkingen. Burde ikke folk flest være fornøyd med at ny teknologi ga mulighet til å ta flere lovbrytere?

- Vi har ansvar og rettigheter
I en sofa på kontoret møter vi Georg Apenes, sjefen selv.

- En slik påstand du her snakker om viser mennesker som har et klart samfunnssyn uten å ha et menneskesyn. Vi ser på individet som en ansvarlig, myndig identitet. Av det følger vår rettspraksis om at vi aller har ansvar og rettigheter. Vi må respekteres for at vi har en privat svære rundt oss, og at vi må ha innflytelse på hvem som skal ha innsyn til det, slår Apenes fast.

Rett til å bevege seg anonymt
Et konsekvens av at man har ansvar og rettigheter er at man skal ha rettigheten til å bevege seg rundt uten at du skal spores til enhver tid.

- Ta diskusjonen rundt bomringen i Oslo: Når noen sier at de ønsker å kjøre gjennom der uten å bli loggført, så kommer med en gang de skeptiske spørsmålene om hva en har å skjule. Bruker en firmabil i fritiden? Skal man besøke en elsker? Men slike spørsmål bør ikke stilles. Dette er helt irrelevante spørsmål. Dette er rett og slett noe en bør få velge selv, sier han.

Når jeg går inn på doen min så er det ikke fordi jeg ønsker å gjøre noe grotesk eller ulovlig, men likevel så låser jeg døra og trekker ned gardinen.

Alle har noe å skjule
Han liker ikke påstanden at kun de som gjør noe ulovlig har noe å skjule. Vi har alle noe som vi ikke ønsker at hele verden skal få ta del i, selv om det ikke er forbudt.

- Når jeg går inn på doen min så er det ikke fordi jeg ønsker å gjøre noe grotesk eller ulovlig, men likevel så låser jeg døra og trekker ned gardinen. I den sammenhengen er det viktig for meg å ikke være iakttatt, påpeker han.

Uskyldige blir fanget i nettet
Et annet vesentlig problem med overvåking er at uskyldige blir tatt.

- Det er ikke bare de som gjør noe galt som blir tatt. Det finnes mange feilmuligheter, og vi har eksempler på dette hver dag. Det er feilbruk av utstyr og mye annet. Da vil noen kanskje si at dette skyldes menneskelig svikt, men det hjelper jo ikke den som det faktisk går ut over!

Omfattende misbruk
Et vesentlig problem med overvåking er at når først muligheten dukker opp, dukker det nærmest alltid opp misbruk.

- Vi har sett misbruk av Autopass-systemet der en har forsøkt å avsløre bruk av firmabil til privat bruk. I England har de begynt å bruke overvåkingsmuligheter fra terrorlovgivning til blant annet å overvåke barnefamilier for å sjekke om de gir feil opplysninger på bostedsadresse for få barna inn på bedre skoler, sier informasjonsdirektør Ove Skåra som sitter ved siden av Apenes i sofaen.

Handler om tillit
- Men for oss er ikke personvern noe mål. Derimot er det et middel for å ta vare på den nødvendige tilliten mellom de styrende og de styrte. Tillit er kolossalt viktig. Det reflekteres altfor lite over hvor viktig tilliten generelt er i samfunnet. Vi er for eksempel nød til å ha tillit til at den diagnosen som legen stiller er riktig, forteller Apenes.

For oss er ikke personvern noe mål. Derimot er det et middel for å ta vare på den nødvendige tilliten mellom de styrende og de styrte.

Ifølge Datatilsynet-sjefen er stadig synkende tillit et vesentlig sykdomstegn.

- Ta automatene som NSB har plassert rundt på stasjoner, der de nå har innført et tilleggsgebyr på 20 kroner hvis du ikke bestiller billett før du går om bord på toget. Problemet er at det er mange som ikke føler seg komfortable med disse automatene fordi de fremstår veldig avanserte. Det står mange gamle mennesker rundt omkring og sliter med disse og skaper kø, sier han.

Stoler ikke på hverandre
- Men hva skjer når du står der i køen, og toget kommer, og du faktisk må droppe å kjøpe billett for å rekke toget? Tror du konduktøren tror på deg hvis du sier dette? Selvsagt gjør det ikke det, og det synes jeg er et kjempestort problem. Ikke på grunn av de 20 kronene, men fordi det er en tjenestemann som ikke stoler på kundene.

Er det riktig å gjennomføre overvåking på alle billettautomater for å kunne dokumentere at man har stått i kø fordi vi ikke stoler på hverandre? Og er vi villig til å gi fra oss alt privatliv for en omfattende overvåking av alle aspekter av vårt liv som kan ta knekken på det meste av all kriminalitet? Ta diskusjonen under!

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken