RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi holder på tradisjonene

(Foto: Art Of Taste)
Vi elsker å holde på juletradisjonene, enten vi spiser ribbe, pinnekjøtt eller lutefisk. Særlig blant unge nordmenn står tradisjonene sterkt.

En undersøkelse utført av Research International Feedback for Opplysningskontoret for kjøtt viser at 72 prosent av befolkningen på ingen måte vil gi avkall på sine mattradisjoner i jula.

18 prosent svarer at de kanskje i noen grad er villig til å prøve noe nytt, mens bare ni prosent sier de kan gi avkall på tradisjonene.

- Folk i Norge er veldig opptatt av at det skal være som det alltid har vært i jula, sier markedsanalytiker Live Hokstad ved Opplysningskontorer for kjøtt til TV 2 Nettavisen.

Unge liker tradisjon
Undersøkelsen viser at det særlig er blant de unge tradisjonene står sterkt.

- De som er under 40 år vil ikke gi avkall på tradisjonelle juleretter. Det ser ut som om jo yngre du er, jo viktigere er det å beholde de gamle juletradisjonene. Jeg tror dette er fordi de har mange positive opplevelser med jula. Da blir den tradisjonelle maten viktig, sier Hokstad.

Hun forteller at tradisjonene også står sterkt hos den eldre garde, de over 65 år.

- Folk mellom 40 og 65 år er gruppen der flest svarer at de godt kan bryte med tradisjonene. Detter er nok fordi de har opplevd jula mange ganger, spist den samme maten og vet at de kommer til å spise den igjen. Derfor er det ikke så viktig å spise det samme, sier Hokstad.

Ribbe på Østlandet
30 prosent av de spurte mellom 40 og 65 år sier de kan gi avkall på tradisjonell julemat. Tallet for de over 65 er til sammenligning 20 prosent.

Grovt skissert viser undersøkelsen at folk på Østlandet spiser ribbe på julaften, folk på Vestlandet pinnekjøtt, i Nord-Norge går det både i pinnekjøtt, ribbe og lutefisk mens det på Sørlandet fortæres ribb, pinnekjøtt og torsk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere