*Nettavisen* Nyheter.

Vi knasker mer antidepressiva

Aldri har vi puttet i oss mer lykkepiller, og kvinner sluker mer enn dobbelt så mange som menn. I fjor brukte vi over 700 millioner kroner på antidepressiva. Se hvem som spiser mest.

17.09.04 14:45

Mer enn dobbelt så mange kvinner som menn får såkalte lykkepiller utskrevet på apotek.

Mens hver tredje resept gikk til en mann, sto kvinner for 68,3 prosent av alle resepter på antidepressiva.

Det viser tall som TV 2 Nettavisen har hentet tall fra Norges Apotekerforening (NAF) sin bransjestatistikk for første halvår i år.

200 millioner økning
I fjor spiste vi lykkepiller for 702 millioner 120 tusen kroner. Det er en økning på nærmere 200 millioner kroner fra 1999, da Folkehelseinstituttet begynte å føre statistikk for denne legemiddelgruppen.

Og Rikstrygdeverket står for dekningen av regningen, ettersom de fleste medikamentene i denne legemiddelgruppen dekkes av blå resept-ordningen.

- Kurven over salg av antidepressiva har vært jevnt stigende de siste fem årene. Når det kommer et nytt middel på markedet, fortrenger det ikke et annet legemiddel. I stedet øker totalforbruket. Dette skyldes at personer som ikke har hatt tilfredsstillende effekt av de som har vært på markedet fra før, prøver de nye medisinene, sier seniorrådgiver og farmasøyt Christian Berg i NAF til TV 2 Nettavisen.

Hardt å være middelaldrende
Seroxat, Paroxetin, Cipramil og Fevarin¿ Navn på antidepressiva som på folkemunne kalles lykkepiller. De skrives ut til pasienter med moderate til alvorlige depresjoner, som erstatning for eller supplement til terapi.

På pilletoppen for årets seks første måneder ligger kvinner og menn i alderen 45-66 år. I denne gruppen fikk kvinner utskrevet mer enn dobbelt så mange piller som menn: 66 prosent mot 31 prosent. (Prosenttallet viser til tallet resepter, og sier ikke noe om befolkningen som helhet.)

- Det er grunn til å tro at depresjoner er mest utbredt i denne gruppen. Det er farlig å spekulere i årsakene, de kan være mange og sammensatte. Men overgangsalder og overhyppighet av samlivsbrudd i denne aldersgruppen er nærliggende å tenke på, sier seniorrådgiver Berg.

- Et amerikansk ordtak heter at «Women are sicker, but men die quicker». Generelt står kvinner for et høyere legemiddelforbruk enn menn.

Få unge får pillen
På andreplass er aldersgruppen 25 – 44 år, med drøyt 35 prosent av totalforbruket. Bare i underkant av 2 prosent av lykkepille-reseptene gikk til personer under 20 år, mens hver tiende reseptekspedisjon gikk til noen som var eldre enn 80 år.

- Har vi nå nådd toppen, slik at forbruket vil flate ut, eller vil det fortsette å stige?

- Det er ingen indikasjoner på at det vil flate ut, forbruket har økt jevnt og trutt siden 1999, sier Berg.

I følge Folkehelseinstituttets tall over legemiddelforbruk i Norge har bruken av lykkepiller vært økende de siste fem år. I 2003 brukte til enhver tid 3,6 prosent av befolkningen et legemiddel i denne gruppen, mens tallet i 1999 var på 2,6 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.