RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi ler av dere, Sverige!

(Faksimile Expressen, Aftonbladet)
Sist oppdatert:
Svenske aviser skyter seg selv i foten når de hetser Norge. Les hvorfor.

Sveriges to største aviser, Expressen og Aftonbladet, gikk på selveste 17. mai til frontalangrep på Norge og alt det norske.

BAKGRUNN: Svenskevitser på nasjonaldagen

Aftonbladet er opphengt i at nordmenn spiser Grandiosa, og at pizza-låta «Full pakke» er den mest nedlastede ringetonen. I den konkurrerende avisen Expressen, skriver den kjente norgeshateren Ingvar Heglund at «Sverige er best. Svenskene er kloke og pene» som 17. mai-hilsen til Norge.

Dette kan vi selvsagt ikke finne oss i!

Kong Olav?
Heglunds kunnskaper om Norge er det imidlertid så som så med. I sin artikkel presterer han å skrive «Kjära Kung Olav»... Som alle andre enn Heglund har fått med seg, døde kong Olav for 16 år siden. En ganske oppsiktsvekkende skivebom, særlig med tanke på at den svenske «journalisten» faktisk dekket kong Haralds 70-årsdag tidligere i år.

Men se så på Sverige. Hvorfor denne misunnelsen mot den norske nasjonaldagen? Svaret er rimelig enkelt:

Sverige har ingen nasjonaldag!

Tok dagen ut av løse lufta
Trolig er söta bror misunnelig på at vi faktisk kan feire vår selvstendighet. Den såkalte «nasjonaldagen» i Sverige, 6. juni, er nemlig tatt ut av løse lufta. Hele dagen ble oppfunnet av grossisten Nils Ljunggren, som mente landet skulle feire flagget sitt. Og sånn ble «Svenska flaggans dag» til.

Men datoen for feiringen er altså ikke knyttet til noen viktig hendelse i det blå-gule broderlandet.

En annen kamel svenskene må svelge (noe som kan vise seg like vanskelig som å svelge svensk sild), er at Norge gang på gang er blitt kåret til verdens beste land å bo i.

Fyrstelige kongetabber
Det ligger også mer misunnelse og ulmer under hatartiklene. For eksempel har vi en konge som klarer å oppføre seg - og å stave sitt eget navn. Svenske kong Carl Gustaf, derimot, dummer ut både seg selv og landet sitt med javne mellomrom.

Se bare her:

Da han ble far for første gang, til datteren Victoria, gjorde han det klart at han ikke syntes hun skulle arve tronen: - Jobben er for tung for en jente, smalt det fra kungen.

Under åpningen av et kjernekraftverk, leverte han denne replikken: - Jeg liker ikke å åpne kjernekraftverk, men gjør det jeg får beskjed om.

I 1985 lirte han av seg denne klassikeren da han åpnet han en ny ferjestrekning: - Jeg innvier herved ferjen som skal gå mellom... mellom... mellom holdeplassene.

«Norrmänn och deras olja!»
Kongen har også fått tilnavnet «knugen», etter at journalister kikket i en protokoll han hadde signert «knug Carl Gustef».

Hvorvidt det står dårlig til med økonomien i det svenske hoffet, skal være usagt. Men i fjor stakk altså «knugen» fra bensinregninga utenfor Trondheim.

Han mente kanskje Norge pent fikk ta regninga - ettersom vi har så mye olje? For oljen er også en faktor som i alle år har vært gjenstand for enorm misunnelse fra svenskene. Etter unionsoppløsningen fikk de Jämtland og Härjedalen. Norge fikk kystlinja - som senere skulle bli et økonomisk eventyr. I dag har svenskene forlengst innsett at de gjorde en dårlig avtale under unionsoppløsningen.

Elsker «fettbullar»
Men de har jo Volvo, som sliter i motbakke. Og Ericsson, som forlengst er spilt utover sidelinja av finske Nokia. Men aller viktigst har de Ikea. Møbelvarehuset som serverer kjöttbullar på løpende bånd.

For mens pizza Grandiosa muligens er den norske nasjonalretten, har kjöttbullar med gräddsås og ketchup for lengst seilt opp som svenskens favoritt.

Den svenske Aftonbladet-journalisten Kajsa Flodin uttaler til Dagbladet at «den norske matkulturen er usexy».

Hvor sexappealen ligger i fettdryppende kjöttbullar (15 gram fett per 100 gram «bulle»), blodpudding, fleskepannekaker, sursild og fläskkorv, skal være usagt. Men glad i sine kjöttbullar, er svenskene utvilsomt. For eksempel serverer skolene i Hammarö i Värmland kjöttbullar i skolekantinen - hver dag!

Dette til tross for at næringsmiddeltilsynet har konkludert med at fettbullene gir for lite næring og for mye kalorier.

Svenske feiret i Norge
Det skal forøvrig nevnes at journalist Flodin (hun som syns den norske matkulturen er usexy) feiret 17. mai med norske venner i Tønsberg i går. Og innrømmer til Dagbladet at svenskene er litt misunnelige på vår 17. mai-feiring.

Hetsen fra broderfolket skapte storm blant Nettavisens lesere, som har lagt igjen hele 479 flammende innlegg om 17. mai-mobbingen.

«Synes vi skal være stolte av landet vårt, selv om svenskene tydeligvis ikke kan glede seg sammen oss», skriver Nordkvinne.

«De kan sitte å surmule på sin side av grensa. De er bare missunlige heile gjengen», fastslår Andreas.

«Sverige er et elendig land. De er det landet med dårligst økonomi i hele Norden!! De ha mange flere overvektige mennesker enn Norge, til og med skalert. Og det er et skamstygt land, bare fullt av skoger og elendige byer», tordner Thomas.

Hva mener du? Syng ut i kommentarfeltet under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere