RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vi patruljerte med LO

Sist oppdatert:
Bare på de få timene TV 2 Nettavisen var med LOs sommerpatrulje på inspeksjon, fant de mange tilfeller av at ungdommer jobbet uten kontrakt.

Melissa Curcic (16) har deltidsjobb som jordbærselger hos Petter Holt gatekjøkken og grønnsakssalg i to uker. Hun er glad for å tjene penger, og synes jobben er fin.

Men når Roger Kristensen og Thomas Rustestuen i LOs sommerpatrulje spør om hun og kollegene har arbeidskontrakt, er svaret nei.

- Arbeidskontraktene er på vei, de skulle komme i løpet av uka, svarer daglig leder Petter Holt. Han forklarer det med at jentene er så ferske i jobben.

Last ned standard arbeidskontrakt her

500 kroner for 10 timer

Det er andre dag Caroline Nilsen (17) selger jordbær for Holt. Både Caroline og Melissa får 50 kroner i timen, og jobber 10 timer per dag.

- Jeg er bare glad for å tjene penger, for jeg trenger dem til ferien, sier Melissa. Hun synes jobbingen er som å ha en lang pause dagen lang, og er bare glad for å tjene penger.

Ifølge Arbeidsmiljøloven har du rett til overtidsbetaling hvis du jobber mer enn 9 timer daglig, eller 40 timer i uken. Du har krav på 40 prosent av timelønnen i overtidsbetaling per time.

- Som 16-åringer har du heller ikke lov til å jobbe mer enn åtte timer per dag, sier Kristiansen. Dette står i Arbeidsmiljøloven.

Arbeidsgiveren til Melissa og Caroline forteller oss at det er jentene selv som sier de vil jobbe 10 timer om dagen.

- De har anledning til å si fra hvis de ikke vil jobbe mer, sier Holt.

Får ikke lønnslipp

Begge jentene tjener 500 kroner per dag skattefritt, ettersom de har frikort. Pengene får de utbetalt kontant en gang i uken.

Som arbeidstaker har du krav på å få lønnslipp som sier hvor mye skatt du eventuelt må betale, og hvor mye feriepenger du får.

- Jeg får ikke lønnsslipp, jeg får bare kontanter, sier Melissa. Når Kristiansen spør Melissa om hun får feriepenger, er svaret usikkert.

En liten opplæring i hvilke rettigheter de to jentene har, er helt klart nødvendig. Sommerpatruljen forklarte og informerte jentene, og ga både dem og arbeidsgiveren en standard arbeidskontrakt.

LO Sommerpatruljes runde:

¿ Hver sommer reiser LOs Sommerpatrulje rundt i hele landet og sjekker om unge arbeidstakeres rettigheter blir fulgt.

¿ I løpet av tre dager i Oslo har LOs Sommerpatrulje vært innom 122 bedrifter. Blant disse er det registrert 45 brudd på Arbeidsmiljøloven, altså 37 prosent, som er flere brudd enn i fjor.

¿ Sommeren 2005 registrerte de 32 prosent brudd på Arbeidsmiljøloven i Oslo.

¿ Manglende kontrakt, mangelfull kontrakt, for lange dager, ikke betalt for overtid, og for lite pauser er de vanligste bruddene.

Brudd på arbeidskontrakt

Samson bakeri og konditori avslører at de har et lite brudd på loven, som de vil rette opp i så snart som mulig.

Butikkmedarbeider Heidi Trygg (21) ved Samson på Linderud var usikker på om arbeidskontrakten hennes sa noe om hvor mange timer i uken hun skal jobbe. En lovlig arbeidskontrakt skal ha dette.

Koordinator ved Samson, Jorunn Bolme, lovte å gi beskjed til Samsons hovedkontor snarest, slik at dette bruddet blir rettet opp i. Da vil rettelsen gjelde for alle Samsons bakerier i Norge.

- At rettelsen skjer på et lavt nivå, er alltid det beste, sier Kristiansen i Sommerpatruljen. Han er glad for at han slipper å ta opp saken med Arbeidstilsynet.

Lovlig hos Lindex

Dekoratør Tina Selvida Teigen jobber i den svenske butikk-kjeden Lindex. Her er arbeidsforholdene lovlige.

- Jeg har fått skriftlig arbeidskontrakt, og jeg får tillegg for å jobbe overtid, kvelder og helger. Men det er sjelden jeg må jobbe overtid, sier Teigen.

Hun får lønnslipp hvor det står oppført skattetrekk og feriepengegrunnlag. Dessuten får hun også bonus og lønnstillegg.

- De gir oss lønnstillegg uten at vi vet om det. Etter det jeg har hørt, er svenske bedrifter flinkere med arbeidsrettigheter enn norske bedrifter, smiler dekoratøren.

Lær hvordan du unngår sommerjobb-fella her

Besøk våre sommersider her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere