Gå til sidens hovedinnhold

Vi stammer fra sjø-anemonen

Forskning delvis utført ved Universitetet i Bergen viser at vi er overraskende lik sjøanemonen

Hvordan startet livet?

Det er det sentrale spørsmålet i forskningen til Ullrich Technau ved Universitetet i Bergen.

Gjennom genetisk kartlegging av primitive dyr prøver en å rekonstruere urdyret vi alle stammer fra. Mye tyder på at det var en bakterie. Veien dit går gjennom sjøanemonene.

- Den nye genetiske kartleggingen viser at sjøanemonen er mer lik mennesket enn f.eks. bananfluen og rundormen, organismer det tidligere har vært utført mye genetisk forskning på, sier Ullrich Technau.

Arbeidet er publisert i det anerkjente bladet Science.

19000 gener

- Sjøanemonene inneholder 19000 gener, mennesket har rundt 25 000. Det var overraskende. Det vi ser er at antall gener betyr lite i forhold til kompleksiteten i et dyr. Men gen-mangfoldet sier mye om potensialet i utviklingsrekken. Et sted i historien finnes den organismen vi alle stammer fra, urdyret, sier Ullrich Technau til iBergen.no

Videre forskning vil ta for seg encellede dyr.

- Encellede dyr vil ventelig være mye enklere en sjøanemonen. Snakker vi om et uforklarlig kvantesprang eller er det en naturlig linje helt tilbake?

Livets suppe

- Det er et stort spørsmål, men det synes å være en linje helt tilbake.

- Hvor ender vi da?

- Vi stammer nok fra en eller annen bakterie som oppsto en gang i livets suppe, som ikke er noe annet enn et miljø der forholdene var slik at molekyler kom tilfeldig sammen på en slik måte at opprinnelsen til liv oppsto. Det har forsåvidt vært rekonstruert i laboratoriet, sier Ullrich Technau.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre