*Nettavisen* Nyheter.

Vi stjeler hemmelige data

Foto: Hommedal, Marit (SCANPIX)

Tre av fem som er sagt opp eller bytter oppdragsgiver, sier at de tar med seg sensitiv informasjon som en form for «sluttoppgjør».

13.03.09 23:14

OSLO (ANB): Sensitiv data følger oppsiktsvekkende ofte med ansatte ut døra når de slutter i en jobb, ifølge en undersøkelse gjort av instituttet Ponemon i USA.

Av de nærmere 2000 personene som ble intervjuet svarte hele 59 prosent at de tok med seg hemmelig informasjon når de forlot bedriften. Åtte av ti svarte at de var klar over at de gjorde noe ulovlig.

– Til og med vi som har jobbet med dette over flere år er overrasket over de høye tallene. Det interessante er at mange mener at de faktisk har rett til å ta med seg denne informasjonen, til tross for at den tilhører bedriften, sier Country manager i Symantec Norge, Anders Lindqvist, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Alle tenkelige formater
Ansatte som slutter tar med seg data på alle mulige måter. De brenner CD og DVD, bruker minneplugg, sender e-post til sin private konto, skanner, kopierer og printer ut sensitiv informasjon.

- Uansett hvilken metode som blir benyttet er det mulig å gjøre tiltak som minimaliserer dette problemet. Det går mest av alt på holdninger og forebyggende arbeid, sier Lindqvist.

Av de som stjeler data hevder 67 prosent at de bruker denne til å skaffe seg ny jobb. Administrerende direktør Gavin Manes i Avansic, et firma som spesialiserer seg på å etterforske datatyveri, sier til The Washington Post at ansatte som gir informasjon videre til sin nye arbeidsgiver, begår lovbrudd.

- De tror de hjelper sin nye bedrift, men i realiteten blir den nye arbeidsgiveren straffet. For firmaer som blir utsatt for slike tyveri er i sin fulle rett til å saksøke personer som stjeler hemmelig informasjon, sier han.

Bedrifter bryr seg ikke
Finanskrisen har sendt mange ut i arbeidsledighetskøen, og det er de som er misfornøyde som oftest plusser på «sluttpakken». 61 prosent av disse sier de tar med seg data, mens bare 26 prosent av de som er fornøyde tar med seg informasjon videre.

Undersøkelsen viser også at bedriftene ikke ser datatyveri som et stort problem. Kun to av 10 bedrifter gjennomfører kontroller av hva slags data tidligere ansatte tar med seg.

- Med dagens teknologi er det enkelt å sette opp programvare som hjelper bedrifter til å få kontroll på hvor intern informasjon lagres, brukes, og hvor den sendes, uten at ansattes rettmessige bruk av informasjonen påvirkes negativt. Det er mulig å både hindre og advare brukere mot kopiering av data og utskrift av papirer, sier Lindqvist, som mener at de fleste bedriftene gjør for lite for å hindre datatyveri og tap av data som følge av menneskelig feil.

- Vi etterlyser en proaktiv holdning hos bedriftslederne, slik at man reduserer risikoen for at dette skjer. Dette vil også betale seg i form av at man kan redusere fremtidige kostnader med krisehåndtering av lekket informasjon, og at de ansatte får en annen oppfatning av hvordan man skal behandle sensitiv data. På den måten vil de forstå at de faktisk gjør noe galt. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.