Gå til sidens hovedinnhold

- Vi tåler ikke mobbing

Kunnskapsministeren planlegger et nytt mobbemanifest.

- Jeg har tatt initiativ til en styrking av manifestet mot mobbing. Jeg har invitert ulike parter som Barneombudet, Utdanningsforbundet og Elevorganisasjonen til å være med på å jobbe fram manifestet, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) til Nettavisen.

FULL OVERSIKT OVER 3000 SKOLER:Se hvor mange som blir mobbet

- Felles mobbeprogram
Solhjell og organisasjonene skal blant annet ta stilling til om de skal foreslå en avtale for et inkluderende skolemiljø (en IS-avtale) der de ulike partene blir enige om å gå sammen om konkrete mål mot mobbing. Han vurderer også å få laget et antimobbeprogram for alle skolene.

Les kommentar: Mobbingen vi ikke ser

Økt mobbing
Mobbetallene i norske skoler økte med 0,8 prosent til 24 prosent fra 2007 til 2008. Det betyr at nesten hver femte elev sier at de blir mobbet. 5 prosent av dem sier de blir mobbet en eller flere ganger hver eneste uke.

Refs fra Bondevik
Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) mener at regjeringen tar for lett på anti-mobbearbeidet. Bondevik hadde arbeidet mot mobbing som en av sine fanesaker da han var statsminister.

- Når mobbetallene øker igjen, skyldes det nok at det ikke er nok «trøkk» i arbeidet mot mobbing, sier Bondevik til Nettavisens ungdomsmagasin biipMag.no

Les også:Jens får mobbekritikk
Les også: Lesernes mobbehistorier

Men Solhjell er ikke enig i at han ikke har trøkk på mobbearbeidet.

- For det første vil jeg rose Bondevik for hans engasjement mot mobbing. Det var veldig viktig at han engasjerte seg for fem år siden. Men vi har holdt trykket oppe. Blant annet har vi nå flere skoler som er med i mobbeprogrammer enn før, og vi har i årets statsbudsjett doblet bevilgningene fra 7 til 14 millioner kroner til antimobbing-arbeid.

- Men mobbetallet øker?

- De er stabile ved at de har gått litt opp og litt ned de siste årene. Men jeg er absolutt ikke fornøyd med at tallene ikke går permanent ned. Vi har lave mobbetall i forhold til andre land, men det er en mager trøst for barn som blir mobbet og deres foreldre.

- Kan ikke unnskyldes
Solhjell minner rektorene om at de har plikt til å slå ned på mobbing.

- Vi ser at det å ha et godt skolemiljø som er inkluderende virker. Dessuten er det viktig å slå knallhardt ned på all mobbing. Elever og andre må si ifra om mobbing og rektorene plikter å slå ned på mobbing, ikke bare unnskylde det.

- Får du selv henvendelser om mobbing?

- Ja, jeg får mailer om mobbing som jeg ber om blir fulgt opp. Jeg måtte også nylig en gutt i videregående skole som fortalte at han hadde blitt mobbet gjennom hele grunnskolen. Det var et veldig sterkt møte. Når en blir mobbet blir en frarøvet all selvtillit og en mister muligheten til å konsentrere seg om det faglige. Derfor henger også mobbing sammen med retten til å lære, sier Solhjell.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her