RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
METOO: Forfatter Vidar Kvalshaug får ros for sin Twitter-tråd om #MeToo-kampanjen, hvor han blant annet takker kvinnene som har stått frem.
METOO: Forfatter Vidar Kvalshaug får ros for sin Twitter-tråd om #MeToo-kampanjen, hvor han blant annet takker kvinnene som har stått frem. Foto: NTB Scanpix/Twitter

Vidar Kvalshaug om #metoo: - Mange har visst om drittsekker og dårlig oppførsel. Få av oss har varslet

Sist oppdatert:
«Ingenting er forandret av #metoo. Det gjelder de samme reglene for oppførsel på julebord i år som i 2008, 1997 og 1987,» skriver Vidar Kvalshaug.

Forfatter Vidar Kvalshaug får oppmerksomhet i sosiale medier etter en Twitter-tråd om menns holdning til #MeToo-kampanjen.

Kampanjen har skapt en voldsom debatt i hele verden - også i Norge. En rekke trakasseringsskandaler i norske medier har kommet frem i lyset, kvinnelige politikere har stått frem med sine historier og norske skuespillere har gått sammen mot trakassering og maktmisbruk i sin bransje.

FORFATTER: Svenske Jan Guillou skriver at det å være en eldre mann, er noe av det mest motbydelige man kan være for tiden.

- Usikker på om jeg kan gi dem en klem

Dette har skapt motreaksjoner. Forfatter Jan Guillou understreker at han synes kampanjen er viktig, men sier i et intervju med Aftenposten at han ikke liker forestillingen om «kollektiv mannlig skyld».

- Hvis man er en eldre mann som jeg, er man det mest motbydelige man kan være for tiden. Når jeg treffer kvinnelige bekjente, er jeg plutselig usikker på om jeg kan gi dem en vanlig klem, sier Guillou til Aftenposten.

Samtidig har forfatter Arne Berggren etterlyst «de kvinnelige svina» i en kronikk i NRK. Berggen skriver blant annet følgende:

«Menn er trash til tider, men kvinner har sluppet påfallende lett fra det, vil jeg påstå. Det er på tide å ta en alvorsprat på kammersene i disse bransjene.»

- De samme reglene gjelder

I forfatter Vidar Kvalshaug sin Twitter-tråd, går han ut mot både Guillou og Berggrens ytringer.

«Profilerte menn som Jan Guillou og Arne Berggren har lurt på om det går an å klemme kvinner uten å få mannegrisstempel og det er påstand om at vi ikke er på vei mot likestilling, men matriarkatet, kvinners overtagelse av verden. Slik oppfattes det når kvinner høres om sin hverdag,» skriver Kvalshaug.

Forfatteren understreker videre at ingenting er forandret av #MeToo-kampanjen.

«Det gjelder de nøyaktig samme reglene for oppførsel på julebord i år som i 2007, 1997 og 1987. Og på jobb, på ferie og hjemme og i sosiale medier: Oppfør deg. Alt som har vært lov på julebord før, er lov også i år. Overgrep, seksuell grabbing eller å kreve sex i bytte mot posisjon eller fordeler, har aldri vært lov. Men det har vært praktisert.»

- Ukultur

I tråden innrømmer Kvalshaug at han er en av mange som har visst om «drittsekker og dårlig oppførsel» - uten å varsle. Han skriver også at det #MeToo har avdekket, ikke representerer en mannskultur.

«Det er en ukultur på grunn av manglende likestilling og korrigering fra kvinner,» skriver Kvalshaug, og fortsetter:

«Alt de krever er å bli behandlet skikkelig og vi må handle for at dette skal skje, ikke være redde for å få sparken pga neste sabrura.»

Nettavisen har vært i kontakt med Kvalshaug, som ikke ønsker å kommentere Twitter-tråden ytterligere:

- Tråden lever sitt eget liv, skriver Kvalshaug i en SMS.

I kommentarfeltet får Kvalshaugs Twitter-tråd mye ros, og blir omtalt som viktig, god og klok.

Les hele tråden her:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere