*Nettavisen* Nyheter.

Videobevis for at politiet skjøt først

Johnny Thendrups advokat har lagt fram videobevis i retten som sterkt antyder at politiet skjøt først på Domkirkeplassen.

09.01.06 10:38

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Johnny Veum mener at påtalemyndigheten har gitt Thendrup for lite rabatt for sin uforbeholdne tilståelse, og sa i retten at Thendrup nekter for dødsfølgen. Han argumenterte lenge for at Thendrup ikke hadde vært den aggressive part på Domkirkeplassen, men at politiet skjøt først.

Veum sa at Thendrup har brutt med ransmiljøets kodeks og kommet med en uforbeholden tilståelse før han fikk se etterforskningspapirene. Men drapsfølgen, vil han ikke ha ansvar for. Thendrup hevder at han aldri ville blitt med på ranet hvis han hadde tenkt at det var en mulighet for at noen ble drept.

- Så er det spørsmål om man skal holde alle ansvarlige for denne ene personen som går helt av skaftet og skyter Klungland.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Satt rolig
Igjen ble spørsmålet om hvem som skjøt først på Domkirkeplassen et tema i Stavanger tingrett. Årsaken er at Johnny Thendrups advokat, Johnny Veum, mener at Thendrup aldri ville skutt mot politiet hvis han ikke først hadde blitt beskutt.

Påtalemyndigheten har hevdet at det var ranerne ved Saaben som skjøt først. I Stavanger tingrett la Veum fram en film som forsvaret har laget. Her har de satt sammen bildene fra overvåkingskameraene sammen med lydloggen til politiet, slik at man får lyd og bilder fra de skjebnesvangre minuttene.

På videoen kunne retten se at Johnny Thendrup satt rolig ved siden av Saaben i sekundene da Erik Håland selv sier at han allerede har løsnet skudd. Sekunder etter bildene av Thendrup ble tatt, ble han skutt.

HTML EMBED
Klikk for å spille av politisambandet.
function StartPlayer(){ ShowLoadingMessage(); window.top.ModPlay.location.href = 'http://tv2.no/innhold/mplayer5.html'; }function StopPlayer(){ window.top.ModPlay.location.href = 'about:blank'; progress_stop(); }var progressEnd = 11; var progressColor = '#0A246A'; var progressInterval = 100; var visiblebars = 3;var progressAt = 0; var progressTimer;function progress_clear() { for (var i = 1; i <= progressEnd; i++) document.getElementById('progress'+i).style.backgroundColor = 'transparent'; progressAt = 0; }function progress_update() { progressAt++; if (progressAt > progressEnd){ if (progressAt < ((progressEnd)+(visiblebars+1))) { document.getElementById('progress'+(progressAt-3)).style.backgroundColor = 'transparent'; progressTimer = setTimeout('progress_update()',progressInterval); }else{ progress_clear(); progressAt = 0; progress_update(); } }else{ if(progressAt > visiblebars) { document.getElementById('progress'+(progressAt-visiblebars)).style.backgroundColor = 'transparent'; progressTimer = setTimeout('progress_update()',progressInterval); document.getElementById('progress'+progressAt).style.backgroundColor = progressColor; }else{ document.getElementById('progress'+progressAt).style.backgroundColor = progressColor; progressTimer = setTimeout('progress_update()',progressInterval); } } }function progress_stop() { clearTimeout(progressTimer); progress_clear(); document.getElementById('LoadingMessage').style.visibility = 'hidden'; document.getElementById('LoadingMessage').style.display = 'none'; }function ShowLoadingMessage(){ document.getElementById('LoadingMessage').style.visibility = 'visible'; document.getElementById('LoadingMessage').style.display = 'block'; progress_update(); }

Spiller lydklipp..

Gjennomgang
- Det finnes ikke et eneste overvåkingsbilde som sier at de skyter mot Steffen Thesen eller Håland (politimann Erik Håland avfyrte 17 skudd red. anm). Det er et totalt fravær av aktivitet frem til Thendrup blir skutt. Hvis meg det bilde som viser at det blir skutt mot politiet. Det er alt jeg ber om. Det er heller ikke noe på sambandet som indikerer at det ble skutt. Det eneste vi hører er Håland i stridsmodus som sier at det er for mye mennesker til å skyte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gjennom videobilder og lydlogg viser Veum følgende scenario:
08.12.00: Erik Håland går mot hjørnet av Hennes & Mauritz-butikken.
08.13.50: Håland bekrefter at han har avfyrt skudd.
08.14.16: Erik Håland skyter nye skutt mot Thendrup og treffer.
08.14.27: Thendrups makker skyter mot Steffen Thesen

- Hvordan man kan påstå at ranerne åpnet ild først, det har jeg vanskelig for å forstå, avsluttet Veum.

Veum sa at Thendrup skjøt mot Erik Thesen slik at Thesen ikke skulle rapportere hvor Thendrup sto, for å unngå nye skudd fra Håland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Feil taktikk?
- Nå har jeg brukt mye energi på dette, og jeg er enig i at det har begrenset betydning. Ranere er engang ranere. Jeg skal ikke stille meg i hylekoret av de som skal kritiseres, men det er mulig at Håland velger uriktig løsning. Det er mulig at det her skjer noe som påvirker den videre handlingen.

- Hva om Håland hadde gjort som man lærer i politiet. At man observerer og unngår for enhver pris å løsne skudd. Hva om han bare hadde observert og latt ranerne reise fra stedet. Da kan det hende at vi hadde fått et annet utfall.

- Dette spørsmålet har to sider. Meget mulig at politiet har hjemmel til å avløse skudd, men var det taktisk klokt.

I den forbindelse dro Veum fram Erik Hålands forklaring om at han også fortsatte å skyte mor ranerne etter at en sivilperson var blitt tatt som gissel av ranerne.

- Jeg har ikke noe grunnlag for bedømme hvor klokt det var, men det viser hvilken modus Håland var i, sier han.

Mer straffrabatt
Johnny Veum brukte mye tid på spørsmålet fordi han ville vise at hans klient, Johnny Thendrup, ikke forskjønner sin egen rolle i ranet slik påtalemyndigheten mener, Hans poeng var også at politiets oppførsel på Domkirkeplassen kan ha vært med å utløse den skytingen som skjedde.

- Påtalemyndighetens forklaring bærer preg av at han (Thendrup) forskjønner sine egne handlinger. Hvordan kan man si det når man vet at Thendrup kjører lastebilen, og det er han som saboterer politiet. Politiet hadde aldri klart å knytte ham til lastebilen og til de handlingene som skjer utenfor politihuset, poengterte Veum.

Forsvarer Veum mener at Johnny Thendrups uforbeholdene tilståelse bør gi mer strafferabatt. Veum poengterte også at hans klient aldri har vært involvert i slike aktiviteter tidligere.

- Familiefar
Da Johnny Veum startet sin prosedyre mandag, poengterte ham hvor uvirkelig det er at familiefaren fra Oslo, som tidligere er dømt for minimale forhold, (60 dager fengsel for kontakt med smuglersprit), kunne være med på et så brutalt ran.

- Ærede dommer. Jeg møtte Johnny Thendrup for første gang i mai i fjor. Jeg satt i et fengsel Nederland sammen med Johnny Thendrup og hans nederlandske advokat. Vi snakket engelsk og gikk gjennom bevisene. Plutselig snakker Thendrup til meg på norsk. Han sier «Jeg var der. Jeg gjorde det». Hans nederlandske advokat, som trodde han forsvarte en uskyldig klient, skjønte hva som skjedde. Da jeg satt i toget tilbake lurte jeg på hvordan i all verden denne mannen kunne ha stått på Domkirkeplassen og skutt med AG-3 gevær. Alle som har møtt Thendrup, og jeg tror du kan spørre fengselsbetjentene som har møtt ham, kan si det samme, sa Veum.

Forsto ikke
Veum sa at Thendrup ikke forsto hva han skulle være med på da han fikk tilbud om å være med.

- Det Thendrup får tilbud om er at han skal være med på et ran som skal ta seks til åtte minutter og han skal få ti millioner kroner. Han skulle være med inn i banken, og det var alt han visste. Da Thendrup svarte ja, forsto han da at han skulle være med på et ran som skulle forårsake et dødsfall? Visste han at Stavanger sentrum skulle beleires av væpnede ranere? Johnny Thendrup, som er lett å lede? Svaret er nei. Han ble blendet av fristelsen, og ble med.

Først da Johnny Thendrup kom til David Toskas hjem i Stavanger, og ble tildelt våpen og ransutstyr, burde han skjønt alvorligheten i ranet mener Veum.

- Her burde klokken ha ringt for Johnny Thendrup. Her burde han skjønt hva som var i ferd med å skje. Men han hadde sagt ja til å være med. Han hadde en forpliktelse overfor denne gjengen som han nå er en del av, da Veum.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag