Videomobbere risikerer fengsel

På videoen publisert på YouTube blir en kvinne i Verdal utsatt for grov sjikane på åpen gate. Politiet etterforsker saken.

30.11.06 13:14

Lensmann Geir Ove Heir i Verdal reagerer med avsky over videosekvensen, som inntil nylig lå tilgjengelig på det populære nettstedet YouTube, skriver Adresseavisen på nett.

- Det er rett og slett ekkelt å se på! Du blir oppgitt fordi noen går løs på en tydelig svak person, sier Heir til Adressa.no.

Politiadvokat Rune Trana ved Nord-Trøndelag politidistrikt sier til Nettavisen at slik opptreden kan straffes med bøter og fengsel.

Gråtkvalt
Den 58 sekunder lange videosekvensen viser ifølge Adressa.no en ung gutt som med et håndholdt kamera oppsøker kvinnen i Jernbanegata i Verdal sentrum og kommer med grove seksuelle og nedverdigende påstander. Sammen med minst en annen gutt følger han etter kvinnen, som gråtkvalt og sint forsvarer seg mot mobberne og deres sjikane.

Kjenner kvinnens identitet
Kvinnen skal være lett identifiserbar på videoen, og ifølge Adressa.no vet politiet nå hvem kvinnen er.

- Vi vil nå kontakte vedkommende og pårørende. Det er viktig å få bekreftet omstendighetene rundt mobbingen som ble lagt ut på YouTube. Etter min oppfatning er dette et alvorlig overgrep, sier lensmann Geir Ove Heir til avisa.

Lensmannen sier han ønsker seg en debatt rundt lovligheten og etikken rundt videonettsteder som YouTube og hva de brukes til, skriver Adressa.no.

Nettavisen fant sporene av videoen på YouTube, men ifølge nettstedet er selve videoen fjernet av brukeren. Det oppgis at videoen er lagt inn av en 14 år gammel gutt med brukernavnet «Maxellftw».

Risikerer bøter og fengsel
- Skremmende eller hensynsløs og plagsom adferd rammes av straffeloven og kan straffes med bøter eller fengsel i inntil to år, sier politiadvokat Rune Trana ved Nord-Trøndelag politidistrikt til Nettavisen.

Han kjenner ikke saken om Verdal-videoen konkret, men sier på generelt grunnlag at det ikke vil gjøre saken bedre at slik opptreden er filmet og lagt ut på nett der fornærmede er lett identifiserbar. Det kan rammes av egne bestemmelser i straffeloven. Ifølge Trana kan det være straffeskjerpende dersom sjikanen er seksuelt krenkende.

- Det som legges ut på nettet blir der til evig tid. Det bør man tenke på, sier Trana.

Selv om den aktuelle videoen nå er fjernet fra YouTube, har den vært nedlastbar for alle og enhver i den tiden den lå ute.

Ta debatten i Veggavisen. Bør nettstedet YouTube forbys?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.