*Nettavisen* Nyheter.

«Vikingdrapsmann» dømt til behandling

Mannen som kastet kameraten sin på sjøen i det han selv hevdet var en vikingduell, er dømt til tvungent psykisk helsevern.

01.07.05 20:29

Brønnøy tingrett mener at 32-åringen er skyldig i overlagt drap, men at han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, melder bt.no. Derfor kan ikke mannen dømmes til fengselsstraff, og vil i stedet bli overført til en psykiatrisk institusjon. Han løslates først når det ikke anses å være fare for at han vil begå straffbare forhold igjen.

Dommerne har lagt vekt på at mannen ikke har vist noen anger:

«... han anser sin handling for å ha vært fullt ut berettiget og han har i retten forklart at dersom han i en gitt situasjon kommer i nærkontakt med bestemt navngitte volds- og sedelighetsdømte, vil han ikke vike tilbake for å drepe også disse.», heter det i dommen, ifølge bt.no.

32-åringen må vetale 150.000 kroner i oppreisningserstatning til den dreptes foreldre, samt dekke begravelsesomkostningene på 35.000 kroner. Han ble frikjent for tiltalepunktet om at mishandling av ekskjæresten.

Under rettssaken fortalte mannen at han har en stor forkjærlighet for vikinger og troll, og hevdet at drapet var en holmgang - en vikingkamp - mellom ham og kameraten. Han erklærte at han ikke var psykotisk, og at han ønsket å sone i fengsel:

- Jeg er en vikingsønn, og er på tinget hos høvdingen nå. Jeg er klar til å ta min straff på mellom 10 og 21 års fengsel, sa han da rettssaken startet .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.