Vil beskatte dyre boliger

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen vil skattlegge store og dyre boliger.

13.02.09 22:40

Oslo (ANB): - Dette må vi gjøre enten gjennom en ny boligskatt eller sette et tak på hvor mye gjeldsrenter som kan trekkes fra på selvangivelsen, sier stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Senterpartiets finanspolitiske talsmann mener det enkleste er å sette en lånegrense på to-tre millioner per skattyter. Låner man mer, så blir det ikke fradrag for gjeldsrentene.

Lundteigen synes det er bra at sentralbanksjef Svein Gjedrem tok til orde for noe tilsvarende i sin tale torsdag.

- Jeg er glad for at det nå er to av oss. Senterpartiet har fått en medspiller, så kanskje det blir flere av oss, sier Lundteigen.

Ulikt nivå
I sin årstale viste sentralbanksjefen til at mange nordmenn har mye av sin formue i boligkapital. Gjedrem pekte på at fordelsbeskatningen av egen bolig ble fjernet i 2005. Samtidig ble fradraget for gjeldsrenter videreført.

Les også: - Dette var dystert, Gjedrem!

- Boligeiere får altså fradrag for utgifter til inntekts ervervelse, men skatter ikke av fordelen. Skattekilene fører til at det rentenivået som er riktig for husholdningene, blir for høyt for bedriftene. Det skjermer låntakere for økt rente i oppgangstider og fører til sterkere utslag i prisene på boliger, sa Gjedrem.

Sentralbanksjefen mener det ikke vil være riktig å skjerpe boligbeskatningen nå, men anbefaler en reform når konjunkturen snur.

Systemfeil
Per Olaf Lundteigen håper at flere følger opp sentralbanksjefens tanker og blir med på en boligskattereform.

- Det er snakk om en stor systemfeil. Vi må se sammenhengen mellom inntekt av bolig og gjeldsrentefradraget. Jeg mener det er riktig å gi skattestimulans til dem som eier egen bolig, men vi må sette grensen ved en nøktern bolig. Derfor bør det settes et tak på gjeldsrentefradraget, sier Sp-talsmannen.

Lundteigen poengterer at det også er andre måter å gjøre dette på.

- Vi kan skattlegge boliger som er større enn vanlig standard, og så må vi få et takseringssystem som tar utgangspunkt i byggekostnaden og ikke markedsverdien, sier Lundteigen.

Gammel idé
Han viser til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet hadde klart et slikt opplegg i 1996.

- Det var et klokt forslag som ville hatt en begrensende effekt på dem som bygger hus over evne. Vi må ta fram igjen dette forslaget, selv om det vil møte motstand fra opposisjonen og dels fra egne rekker innad i regjeringspartiene, sier Lundteigen. Den gang snakket han om å sette grensen ved husbankstørrelse.

- Det er en stor fordel for det norske samfunnet at vi har så vidt mange som eier sine boliger selv og at det dermed er relativt få som leier bolig. Derfor må vi forbedre Husbankens virkemidler, sier Lundteigen. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.