RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil binde Høyesterett

Sist oppdatert:
Advokatene til Birgitte Tengs’ fetter ber Høyesterett behandle skyldspørsmålet, men bare hvis retten mener at fetteren ikke drepte sin kusine.

- Vi er ikke enige i at spørsmål om uskyld bør utelates fra retten, sa advokat Håkon Helle da erstatningssaken i Tengs-saken startet i Høyesterett onsdag. Helle representerer fetteren sammen med advokat Arvid Sjødin.

- Vi mener at domstolen har gjort en stor urett mot fetteren. Domstolen kan gjøre godt igjen ved å uttale seg positivt i hans favør, sa Helle.

Birgitte Tengs fetter er frifunnet for drapet, men ennå ikke renvasket. Derfor ønsker forsvarerne en høyesterettsdom som fjerner all tvil - men vil samtidig unngå en dom med motsatt utfall.Vil utvide premissene
I utgangspunktet skal Høyesterett ta stilling til erstatningsbeløpet for urettmessig straffeforfølgelse. Etter de nye reglene i straffeprosessloven kan en person få erstatning for straffeforfølgelse selv om det ikke er bevist at han er uskyldig.

Dette er tilfellet for fetteren til Birgitte Tengs. I 1998 ble han strafferettslig frikjent for drapet i lagmannsretten, men samtidig dømt til å betale erstatning til familien Tengs. Behandlingen av saken i rettssystemet har aldri fjernet sløret av skyld som ligger over fetteren.

Ikke negativ dom
- Det er vel så viktig å oppnå en avgjørelse som renvasker ham. Utmålingsspørsmålet vil være påvirket av om han er uskyldig eller ikke, argumenterte forsvarer Håkon Helle da forhandlingene startet onsdag.

Men han vil bare ha med skyldspørsmålet i dommen hvis det faller positivt ut for fetteren.

- I motsatt fall lar man den vurderingen ligge. Jeg forstår godt at dette logisk sett kan virke merkelig, sa Helle. Han mener likevel at nye tillegg i straffeprosessloven åpner for dette, og at en slik praksis er i tråd med synet til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Men det er ikke lov å bruke det nye regelverket i strid med hans interesser, sa Helle.

- Relevant for utmåling
Høyesterett sa ingenting mandag om hvilke premisser de ønsker å legge til grunn når dommen faller. Flere av dommerne ytret likevel en skepsis til å behandle skyldsspørsmålet.

Dommerne spurte forsvaret hvorfor skyldspørsmålet er relevant når erstatningsbeløpet skal utformes.

Helle sa at fetteren etter drapet i 1995 erkjente at han hadde drept sin kusine Birgitte Tengs uten å huske selve drapet. Forsvaret har hele tiden hevdet at han gjorde dette etter massivt press fra politiet. Flere spesialister har senere støttet dette synet.

- Hvis han er påført et syn av politiet om at han begikk et drap han ikke gjorde, så er dette et moment man bør ta hensyn til i erstatningen, sa Helle.

Indirekte
Et annet problem Høyesterett poengterte, var at retten med slike premisser indirekte ville si noe om skyldspørsmålet hvis dette ikke blir tatt opp i dommen. Man vil da kunne utlede at Høyesterett ikke finner det bevist at fetteren er uskyldig.

Rettsforhandlingene i Høyesterett varer i to dager. Staten har tidligere tilbudt 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning. Fetteren har krevd 4 millioner kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere