RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bli gravid med død mann

Sist oppdatert:
En ung kvinne kjemper for retten til å få barn med sin avdøde samboer. Det skaper problemer for norsk helsevesen.

Kvinnens samboer var kreftsyk - og samboerparet hadde derfor sikret seg en sædprøve.

Men så døde han brått og uventet. Og nå kjemper hun for å hindre at sædprøven blir ødelagt:

Flere måneders kamp
I flere måneder har hun kjempet for hindre at prøven blir ødelagt. Saken har skapt hodebry i Helsedepartementet, som aldri tidligere har fått en slik sak på bordet.

Det hele begynte da mannen kom til Rikshospitalet i vår for å levere en sædprøve.

Han hadde kreft, og før behandling var han om samboeren enige om at det var tryggest å lagre en prøve for å kunne få barn i framtiden.

Dagen etter dør mannen helt uventet. Like etter får kvinnen sitt andre sjokk: Sykehusets praksis er at sædprøver ødelegges når giveren dør.

- Dagen etter kom hans samboer opp og var helt fortvilet og spurte om vi kunne beholde den prøven en stund til. Jeg snakket med henne og forstod at hun var i en forferdelig situasjon. Så jeg sa at det var greit, sier overlege Tom Tanbo, seksjon for barnløshet og assistert befruktning på Rikshospitalet.

Skrev brev i fortvilelse
I sympati med kvinnen bestemmer Rikshospitalet, stikk i strid med praksis, å ta vare på prøven inntil videre. Men noen måneder senere får kvinnen beskjed om prøven vil bli ødelagt.

I fortvilelse skriver hun brev til Helsedepartementet der hun ber om hjelp. Spørsmålet om hva som skal skje med prøven, skaper full forvirring i departementet.

- I denne saken er vi inne i et rettstomt rom, i og med at det ikke er regulert hva som skal skje med sæd fra avdøde personer, sier avtroppende helse- og omsorgsminister, Ansgar Gabrielsen (H).

Situasjonen nå er altså at ingen våger å beslutte at sædprøven skal kastes.

Dermed blir den bare liggende nedfrosset.

Bioteknologiloven
Det er bioteknologiloven som regulerer når en kvinne kan bli kunstig befruktet. Når mannen er død som i dette tilfellet sier loven at prøven ikke kan brukes.

Rikshospitalet vil heller ikke levere ut prøven til kvinnen slik at hun kan bli befruktet utenlands. Det hører også med til historien at hun har full støtte fra avdødes foreldre.

Kvinnen får støtte av lederen for seksjon for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo.

- Lovverket, slik jeg forstår det, setter ikke bom for at de kan be om å få utlevert prøven. Og da kan de gjøre hva de ønsker med den, sier professor i medisinsk etikk ved UiO, Jan Helge Solbakk.

Og der står saken bom fast. Prøven finnes, men det er opp til våre nye folkevalgte om den kan brukes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere