*Nettavisen* Nyheter.

Vil bremse travle advokater

Justisminister Odd Einar Dørum (V) vil ha en slutt på at kjendisadvokater sinker systemet fordi de har så mange klienter at rettssaker må utsettes og kriminelle i mellomtiden går fri.

01.09.04 06:55

Ministeren reagerer på at ranere kan begå nye forbrytelser mens de står i kø hos domstolene, skriver Dagsavisen. Dørum har en stund jobbet med tiltak innen rettsvesenet. Ett av problemene er at travle, profilerte advokater ber om utsettelse av saker fordi de har problemer med å få plass til rettssakene i tidsskjemaet sitt.

Lagmann Torolv Groseth i Eidsivating lagmannsrett bekrefter at det er et problem, og mener at det frie forsvarervalget er overfokusert i Norge. En lovendring for to år siden ga dommerne større anledning til å begrense advokatenes rett til å utsette saker. Han sier at det til en viss grad har begynt å skje nå.

Men advokat Harald Stabell er skeptisk til Dørum-utspillet, og mener at ministeren spiller på publikums frykt etter flere brutale ran for å innskrenke det frie forsvarervalget. Stabell mener at advokatene ikke er proppen i systemet, men at det derimot er ressursmangelen innen påtalemyndigheten og domstolene som er problemet.

Ytterligere to pågrepet
Politiet i Oslo pågrep tirsdag en mann og en kvinne i forbindelse med ranet av en pengetransport på Aker Brygge i Oslo natt til mandag. De to er siktet for medvirkning til ranet. Ifølge flere medier er den 33 år gamle kvinnen samboeren til Bandidos-leder Lars Harnes, som tirsdag ble varetektsfengslet i samme sak.

Politiadvokat Geir Evanger i Oslo politidistrikt sier til NTB at de to sist pågrepne vil bli avhørt onsdag. Ifølge TV 2 Nettavisen har den andre pågrepne, en 27 år gammel mann, tilknytning til motorsykkelklubben Bandidos.

De tre som ble pågrepet rett etter verditransportranet, hadde ifølge politiet fått med seg 5 millioner kroner. Tirsdag ble de varetektsfengslet for fire uker i Oslo tingrett.

Fikk våpen mot hodet
Millionutbyttet stammet fra minibanken og nattsafen i DnB NOR på Aker Brygge. Ranet blir betegnet som svært grovt. To av de siktede, Lars Harnes (36) og Daniel de Linde (25), skal ifølge politiet ha festet plaststrips rundt armene og beina til to av vekterne. Med automatvåpen mot bakhodet skal en av vekterne ha blitt kommandert til å gi mennene pengene fra banken.

Politiet er mindre sikre på hvilken rolle den tredje siktede, Petter Tharaldsen (32), hadde under ranet. Han ble også pågrepet på Aker Brygge med finlandshette, men skal ikke ha vært inne i banklokalet med de andre.

Ulike miljøer
De tre som er pågrepet og siktet for ranet stammer fra vidt forskjellige miljøer. Mens Harnes er kjent som tidligere leder i motorsykkelklubben Bandidos, er Daniel de Linde kjent fra nasjonalistisk virksomhet. Petter Tharaldsen har en fortid knyttet til den beryktede Tveita-gjengen i Oslo.

–I mediene er min klient framstilt som nynazist, men han har ikke vært aktiv i det miljøet på mange år. Han kjenner seg heller ikke igjen i beskrivelser av at han skal være en del av noe hardt ransmiljø, sier advokat Vidar Lind Iversen til NTB.

Politiets etterforskere har foreløpig ikke konsentrert seg nærmere om å granske forholdet om ulik tilhørighet, men finner det ikke merkverdig at disse tre er sammen om et ran.

- Vi registrerer at det er personer fra tre forskjellige miljøer, men det overrasker ikke meg at de samarbeider, sier Geir Evanger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.