*Nettavisen* Nyheter.

Vil bygge asyllandsby for 1000 personer i Oslo: - Det må gå fort i svingene

Byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Geir Lippestad. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)

- Dette er ingen vanlig byggeprosess, sier byråd Geir Lippestad om den planlagte asyllandsbyen for 1000 personer på Røa i Oslo.

30.11.15 12:31

OSLO (Nettavisen): Byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad (Ap) blir anklaget for manglende sans for demokratiske prosesser når han vil tvinge gjennom en asyllandsby for 1000 personer på et friområde på Røa i Oslo.

Lippestad har satt fyr på Oslo vest, skriver Jarle Aabø i sin blogg.

Lippestad sier til Nettavisen han forstår at det blir reaksjoner, men han han avviser at han med hemmelighold forsøker å lure den planlagte asyllandsbyen inn bakveien.

- Ingen vanlig byggeprosess

- Men det er heller ingen vanlig byggeprosess. Her har regjeringen med statsminister Erna Solberg i spissen oppfordret kommunene til en dugnad for å møte behovet for mottaksplasser for asylsøkere. Det trengs 100.000 mottaksplasser i 2016, og Oslo kommune er bedt om å finne 3000 mottaksplasser i tillegg til de 2000 vi har.

Les også: Dropper søknadsplikt og nabovarsel for asylmottak

- Vi har hele veien vært tydelige på at dette er bestillingen og at Oslo skal være med og ta ansvar for disse menneskene som flykter fra krig og forfølgelse, sier Lippestad.

- Men det vil gå fort i svingene, og det må det gjøre, legger han til.

Alle fagetater har vært inne, og arbeidet har vært organisert som et prosjekt, opplyser Lippestad og mener det har vært kvalitet i dette arbeidet hele veien.

Les også Jarle Aabøs blogg: - Lippestad synger falskt og surt

Står igjen med én kommunal tomt

I dialog med Utlendingsdirektoratet (UDI) har Oslo kommune sett på egne eiendommer som kan være aktuelle. Tre aktuelle tomter som ble spilt inn er nå redusert til én, og den ligger på Voksenjordet i bydel Vestre Aker. Den aktuelle tomta er også en del av et friområde som benyttes av beboere på Røa, Hovseter og Bogstad.

«At dette er et friområde for tusenvis av barn, unge og voksne for lek, idrett, rusleturer og naturopplevelser bryr ikke Lippestad seg om», skriver Aabø.

Lover løpende informasjon

Bydelene har vært inne og fått informasjon om den pågående prosessen, og Lippestad lover at nærmiljøet skal få informasjon framover.

- Jeg kan love løpende informasjon mot nærmiljøet, bystyret og pressen dersom planene for Voksenjordet blir en realitet, sier han.

(Artikkelen fortsetter)


Men noen vanlig byggeprosess med høringsrunder og klageadgang for berørte naboer blir det ikke. Lippestad ser for seg at det hele kan være på plass i første halvdel av 2016.

- Men tro meg, vi har en god reguleringsplan der alle hensyn er tatt. Her er det tenkt på miljøet, på fortidsminner, på vei, vann og kloakk og på nærmiljøet.

Midlertidig tiltak

Lippestad understreker også at tiltaket er midlertid. Den planlagte landsbyen skal bygges med moduler og skal kunne demonteres og brukes et annet sted når behovet ikke lenger er der.

UDI ville gjerne at Oslo kommune skulle plassere et stort mottak for 3000 asylsøkere på ett sted, men det har kommunen avvist. De vil spre dette rundt i byen og har satt et øvre tak på 1000 personer på hvert sted. For å få bosatt flere, trenger de nå hjelp fra private aktører som har arealer å tilby. Lippestad håper det vil skje, slik at Oslo kan få bosatt det antallet UDI har bedt om.

- Dette skal Oslo klare

- Så har jeg lyst til å si: Oslo har 560.000 innbyggere, og vi øker innbyggertallet med 10.000 i året. De flyktningene vi nå snakker om å bosette, det er ingen tsunami. Noen får nye naboer, og det vil være noen utfordringer, men dette skal Oslo klare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.