RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil bygge flytende vindmøller

Sist oppdatert:
NVE har gitt Hydro konsesjon til bygging av verdens første flytende vindmølle. Det betyr at vindmøllene i framtiden kan plasseres langt til havs.

Vindmøller på land og i fjæresteinene har skapt sterke reaksjoner langs kysten.

Verdens første
Men nå har NVE gitt klarsignal til å bygge og teste ut et helt nytt konsept langt vekk fra kritikerne.

- Det første er det at den flyter, det er det ingen andre som gjør. Diameteren på rotoren vil være ca 120 meter, så det er ganske formidable dimensjoner, sier assisterende direktør Finn Gunnar Nielsen ved Hydro forskningssenter til TV 2 Nyhetene.

Havvindmølla skal etter planen ankres til bunnen på 220 meters dyp. Og strømmen føres inn til land i kabel.

Ifølge konsesjonen kan vindmølla som skal plasseres 11 kilometer vest for Karmøy forsyne 500 husstander med strøm. Men visjonene er større.

Langt frem i tid
- Man kan gjøre teoretiske regnestykker som viser at hele Norges energibehov kan dekkes hvis vi plasserer i størrelseorden 5000 vindmøller til havs, men vi kommer vel ikke til å gjøre det, sier han.

En utbygging til havs ligger uansett flere år fram i tid, og den ønskes velkommen også av dem som er de hardeste motstanderne av vindmøller lang kysten.

- Jeg tror dette har livets rett når det blir utviklet. Dette her er så lite konfliktfylt i forhold til de store konfliktene vi har med de kystnære områdene, sier nestleder Toril Molnes i Stopp raseringen av kysten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere