Vil bytte øl mot ubåt

Robert Grieve, marinesjef i Bluefin Robotics Corporation, fra Boston i USA, med den lille ubåten som amerikanerne ikke mistet.

Robert Grieve, marinesjef i Bluefin Robotics Corporation, fra Boston i USA, med den lille ubåten som amerikanerne ikke mistet. Foto: Ole Dag Kvamme/TV 2 Nettavisen

KRISTIANSAND (TV 2 Nettavisen): Her er mannen som lastet feil ballast i en amerikansk miniubåt slik at den forsvant sporløst utenfor Kristiansand. Nå vil Robert Grieve belønne finneren med øl.

10.05.04 14:59

Men ingeniøren og operasjonsansvarlig for miniubåten tar ikke på seg skylden for feilen.

Forrige uke ble det kjent at den amerikanske marinen hadde mistet et kostbart undervannsfartøy under marineøvelsen Blue Game. Uten å varsle norske myndigheter ble det innledet søk etter fartøyet.

- Bad intelligence. Vi lastet feil ballast. Vi lastet den for ferskvann, og fulgte en tabell fra testingen vi gjorde i en innsjø i Virginia, men det var feil, vedgår Grieve til TV 2 Nettavisen.

Lover øl
Dagbladet på nett skriver at Grieve tilbyr en million dollar i dusør til finnerne, men overfor TV 2 Nettavisen avviser han dette. I stedet tilbyr han øl til fiskere eller andre som skulle finne ubåten.

- Jeg tror den har gått med havstrømmene og ligger i overflaten et eller annet sted. Vi gir gjerne en kasse øl til dem som finner den, spøker Grieve.

Han er sjef i marineavdelingen i selskapet Bluefin Robotics Corporation, som har solgt ubåtene til den amerikanske marinen. Den tapte ubåten er den femte av seks solgte ubåter. Ytterligere to ubåter er på vei til marinen.

Dusør
Båten koster rundt 8 millioner kroner. Den amerikanske marinen har bestemt seg for å gi en dusør, men beløpet er ikke kjent.

- Vi bestemte beløpet før helgen, men beløpet er ikke kjent for meg heller ennå. Men det vil bli en svært bra dag i vedkommendes liv, sier Charles Laughinghouse ved Kontoret for marineforskning i Washington DC til TV 2 Nettavisen.

Ser etter miner
Ubåtene er fylt med sonarer, og har tre oppgaver: De lager kart over bunnen, ser etter miner og måler temperatur og sikt.

Den 29. april lastet Grieve rundt 20 pund bly i miniubåten og satte den ut. Det virket flott. Så dro de inn til øvingsområdet nærmere byen, og satte den ut igjen. Men før de rakk å starte programmet, sank fartøyet umiddelbart til 17 meters dybde, fordi ferskvannsinnholdet var annerledes.

- Det er helt ekstreme forhold på norskekysten. Saltvannsgraden varierer fra null til 50 prosent her inne i fjordene. Vi har aldri opplevd maken, sier Grieve.

Han sier det er opp til den amerikanske marinen selv å vurdere om miniubåten skal bygges til også å passe norske forhold, eller om man slå seg til ro med at den ikke kan brukes her.

Kan ikke kontaktes
Båten programmeres i overflaten, og kan ikke kontaktes under vann. Ubåten fulgte saltvannslaget på rundt 20 meter, mens en lettbåt fulgte etter den. Så fulgte en serie med uhell, ifølge Grieve.

De hadde ikke dykkere som kunne hente den akkurat da. I stedet fulgte de den i fire timer, før begge sonarene plutselig gikk i stykker. Så var den borte. Siden har de lett etter den, uten hell. Nå har marinen omtrent gitt opp, og ber fiskere og andre til havs se etter den.

Foto: Ole Dag Kvamme/TV 2 Nettavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.