RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vil drive busser med miljødiesel

Foto: Asle Bentzen (Illustrasjonsfoto)
Sist oppdatert:
Bergensfirma har tatt verdenspatent på hvit diesel.

(iBergen.no) : Hvit diesel produseres ved at cirka ti prosent vann blandes med diesel og et kjemisk stoff, kalt aktivant. Øyvind Stig Hamre i bergensfirmaet Q Eco Systems tilbyr nå Tide den miljøvennlige dieselen. Han mener miljøeffekten av at bussene fyller tanken med fem prosent biodiesel er minimal, og håper de som ikke kjører på hvit diesel i framtiden blir pålagt en miljøavgift.

- Hvit diesel er ikke noe nytt, men det er produksjonsutstyret og aktivanten. Det er dette vi har verdenspatent på, sier Hamre til Bergens Tidende.

Problemet ved hvit diesel har vært knyttet til at vannmolekylene frøs. Hamre forteller at disse problemene nå er luket bort. I dag er det kun en buss på Rjukan som kjører på drivstoffet. Administrerende direktør i Tide, Jan Helge Sandvåg, er foreløpig skeptisk.

- Leverandørene våre vil ikke opprettholde garantiene hvis vi kjører på hvit diesel fordi de frykter at komponenter i motoren vil ta skade. Foreløpig er usikkerheten rundt hvit diesel stor, og vi vil ikke være forsøkskaniner, sier Sandvåg.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere