*Nettavisen* Nyheter.

Vil droppe økt dieselavgift

Transportarbeiderne i LO ber regjeringen droppe økningen i bensin- og dieselavgiften fra 1. juli.

04.06.08 23:13

– Isolert sett er økningen i bensin- og dieselavgiften med fem og ti øre literen bagatellmessig. Men den kommer på toppen av flere tidligere pris- og avgiftsøkninger. Vi frykter at den kraftige økningen i drivstoffprisen vil føre til dyrere kollektivtilbud og transportproblemer i distriktene, sier lederen i Norsk Transportarbeiderforbund Per Østvold til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Mange sliter
Transportarbeiderforbundet ber derfor regjeringen sørge for at kollektivtransporten får full kompensasjon for økte drivstoffutgifter. Dessuten krever de transportstøtte som sikrer lavere drivstoffutgifter i utkantstrøk hvor kollektivtransporten er dårlig utbygd. I de større byene bør veiprising tas i bruk når et bedret kollektivtilbud er på plass, mener forbundet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Ifølge Østvold er det også mange lastebileiere som nå sliter hardt etter at dieselen har gått opp tre kroner literen hittil i år. Det betyr økte årlige kostnader for et vogntog på over 300.000 kroner.

– Med en slik kostnadseksplosjon risikerer vi at mer av transporten overtas av lavprisselskaper fra Øst-Europa. Er vi og miljøet egentlig tjent med det? spør Østvold.

Møter seg selv
Dermed møter den profilerte fagforbundslederen Per Østvold og SV-toppen Per Østvold hverandre i døra. Som leder i Transportarbeiderforbundet ber han nå sin partileder og finansminister Kristin Halvorsen legge til side en avgiftsøkning SV har vært den fremste eksponent for som et virkemiddel i klimapolitikken.

Østvold innrømmer dilemmaet og sier han som sentralstyremedlem i SV er forberedt på kjeft internt.

Men han understreker at Transportarbeiderforbundet støtter en avgiftspolitikk som kan bidra til reduserte CO2-utslipp. Samtidig spør han hvor lurt det da er å svekke kollektivtrafikken. I dag er det først og fremst oljeselskapene som skummer fløten av priseksplosjonen på drivstoff, mener han.

– Jeg snakker med mange mennesker rundt omkring i landet som nå sliter. Vi må ikke bli så idealistiske at vi mister forståelsen for den tøffe hverdagen mange opplever. Her må vi noen ganger la fornuften gå foran idealene, sier Per Østvold. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag